A csúcsra repítette az osztrák szélsőjobbot a menekültválság

Fotó: MTI/AP / Matthias Schrader

-

A legfrissebb felmérések szerint a bevándorlásellenes FPÖ a legnépszerűbb párt Ausztriában, a két hagyományosan nagy pártnak viszont már együtt sincs meg a kormányzáshoz szükséges többsége.


Két friss közvélemény-kutatás szerint is a szélsőjobboldali, bevándorlásellenes Szabadságpárt (FPÖ) a legnépszerűbb politikai erő Ausztriában. A Gallup felmérése szerint egy most vasárnapi választáson az osztrákok 34, a Unique Research kutatása szerint pedig 30 százaléka szavazna az FPÖ-re. A nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták (SPÖ) 22-23 százalékon, a Néppárt (ÖVP) 22-24 százalékon áll.

Ez azt is jelenti, hogy a két, korábban nagy pártnak már együtt sincs meg a kormányzáshoz szükséges többsége, vagyis jelen állás szerint vége lehet a nagykoalíciók évtizedek óta tartó korszakának Ausztriában. A Zöldek a felmérésekben 11-14 százalékon állnak, a 2012-ben alakult, liberális NEOS pedig 7- 8 százalékon.

Az FPÖ erősödése összefüggésben van a migrációs válsággal. A Unique felmérése szerint az osztrákok 83 százaléka negatívan értékeli a válság kormányzati kezelését, és csupán 15 százalék elégedett a nagykoalíció munkájával. A megkérdezettek 93 százaléka nem ért egyet az unió menekültpolitikájával, 77 százalék szerint Ausztria elért teljesítőképességének határaihoz. A szabadságpárt által képviselt menekültpolitikával a felmérésben részt vevők 24 százaléka tud azonosulni, a néppárt egyre határozottabb menekültügyi javaslatterveit 17, míg a menekültek befogadását támogató szociáldemokraták politikáját 13 százalék támogatja.


Heinz-Christian Strache, az FPÖ vezetője a menekültekkel szembeni büntetőeljárások szigorítását szorgalmazza. A párt javaslatterve szerint szigorúbban járnának el azokkal a menekültekkel szemben, akik bűntettet követtek el Ausztriában, megvonnák a szociális támogatást, és haladéktalanul kiutasítanák őket az országból. Osztrák médiaértesülések szerint a javaslatcsomagot néppárti körökben is megalapozottnak tartják.

A háborús menekültek létszámkorlátjáról beszélt Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter is egy osztrák lapinterjúban. A néppárti miniszter arra az újságírói felvetésre, hogy lehetne-e számítani „csúnya jelenetekre” az osztrák határon, ha a menekültek belépését megtagadnák, azt válaszolta: a menekültek zöme békésen viselkedik, de előfordulhat, hogy egyesek megpróbálnak erőszakosan fellépni a rendőrséggel és a hadsereggel szemben. Ilyen esetekben lehetnek „csúnya jelenetek”.

Kurz szerint, ha az érkező menekültek száma eléri a felső határt, úgy Ausztria természetesen visszautasíthat egy menekültet a határán, hiszen Szlovéniában már biztonságos országban volt, és tisztán gazdasági indokokból akar Ausztriában menedéket kérni. A miniszter szerint az Ausztria által bevezetett szigorú határellenőrzés nem veszélyezteti az utazás szabadságát, hanem hozzájárul ahhoz, hogy minél előbb megszülessen a közös európai megoldás.