„A csoportos nemi erőszak néha helyes”

Fotó: AFP / RAVEENDRAN / AFP / RAVEENDRAN

-

Néha meg nem – véli az egyik indiai állam belügyminisztere.


Amint arról mi is beszámoltunk, május végén két fiatal lányt felakasztva találtak az indiai Uttar Pradesh államban. A lányokat megerőszakolták az akasztás előtt, a rendőrség pedig jegyzőkönyvezni sem volt hajlandó az esetet. Végül kiderült, hogy azért, mert a három gyanúsítottból kettő rendőr – mindannyian beismerték tettüket. Az év elején egy húszéves nő lett csoportos nemi erőszak áldozata Nyugat-Bengál állam keleti részén, miután falujának vezetői így büntették meg, mert kapcsolatot kezdett egy férfival. A csoportos nemi erőszak szinte mindennapos az országban, egyre nagyobb közfelháborodást kelt, hogy ilyen elterjedt. Éppen ezért meglepő, hogy Madhya Pradesh állam belügyminisztere, Babulal Gaur (képünkön jobbra) milyen kijelentésre ragadtatta magát. A kormányzó BJP politikusa a legutóbbi esettel kapcsolatban azt mondta, hogy

„a csoportos nemi erőszak társadalmi bűncselekmény, függ a nőktől és a férfiaktól is. Néha helyes, néha nem”.
Hozzátette: amíg nem tesznek panaszt, addig nem lehet mit tenni. A fenti kijelentés is jól jelzi, milyen a nők helyzete Indiában, ott, ahol egy rendőrfőnök korábban ezt mondhatta 2013-ban:
„Ha nem tudod megelőzni, hogy megerőszakoljanak, élvezd.”
A két lánynak amiatt kellett meghalnia, mert nem volt megfelelő illemhelyük otthon, ezért ki kellett menniük a szomszédos mezőre, ahol elkapták őket – véli a kormány. Legalábbis erre utal, hogy a Narendra Modi vezette BJP-kormány bejelentette: „Előbb az illemhelyek, utána a templomok!” Csoportos nemi erőszak elleni cselekedetként tálalják, hogy 2019-re ötezer faluban összesen negyedmillió WC-t építenek.