A-csoport: Brazília velük melegít be a rázós folytatásra

Fotó: Getty Images / Gallo Images / Getty Images / Gallo Images

-

Az ötszörös világbajnok három olyan ellenfelet kapott a csoportkörre, amelyek nehezen összevethetőek a később rá váró csapatokkal – bemutatjuk a foci-vb A-csoportjának résztvevőit.


Felipe Scolari szövetségi kapitány nem akármilyen vb-aranyérmet jósol a világranglistán 3. helyen álló braziloknak, szerinte a csoportkör után Hollandiát, Olaszországot, Németországot és Argentínát is le fogják győzni.

A jóslatban nincs túlzás, már ami az ellenfeleket illeti: a házigazda viszonylag elviselhető csoportot kapott, de ha megnyeri, kőkemény folytatás vár rá. Ha pedig csak második, akkor valószínűleg rögtön a vb- és Eb-címvédő spanyolok.

A 2002-ben Ronaldóékkal világbajnok Scolari ennek ellenére „száz százalékig biztos” Brazília hatodik aranyérmében. 2012-es visszatérése utáni hónapokban sokan belekötöttek volna ebbe a mondatába, Neymarék fél évig csak bukdácsoltak, mostanára viszont úgy tűnik, összerakta a csapatot. A brazilok tavaly június óta tizenöt győzelem mellett csak egy vereséget szenvedtek, közben megverték a spanyolokat, a franciákat, az olaszokat, a portugálokat, Uruguayt és Chilét is. A javulást a közvélemény szokatlan elcsendesedése is jelezte, a brazilok nem támadtak neki Kaká, Ronaldinho és Robinho kihagyása miatt.

Dani Alves, Fred és Neymar

Dani Alves, Fred és Neymar


A kiöregedőben levő sztárokkal együtt Scolari nem dobta ki a hagyományos brazil játékot, de legalább ekkora ereje a csapatnak a jól szervezettség, a középpályára feltolt letámadás és a világ egyik legjobb védősora Alvesszel, David Luizzal, Thiago Silvával és Marcelóval. A végjáték nagy csatáihoz persze mindezektől valamivel több kell: Neymarnak túl kell tennie magát a Barcánál haloványabbra sikerült szezonján, emellett Oscarnak és Paulinhónak is fel kell nőnie hozzá. Ha a középcsatárok helyzetét nézzük, akkor sem túl jó a helyzet: az elsőszámú befejező Fred öt hónapot sérült volt ebben a szezonban, Jo formája nem volt az igazi, Diego Costa pedig a spanyolokat választotta.

A házigazda hazai pályán 11 éve veretlen, mégis kísérti az eddigi egyetlen hazai vb-je: 1950-ben Uruguay gyászos emlékű döntőben fordított, és nyert ellene. Igaz, a tavalyi konföderációs kupán a brazilok már megmutatták önmaguknak, hogyan kell hazai tornát nyerniük, a siker ráadásul szorosra fűzte a csapat és az edzője (Dante például Scolari „atyai hozzállásának” tudja be az azóta tartó sikersorozatot), illetve a csapat és a szurkolói kapcsolatát, pedig utóbbi mostanában nem mindig volt felhőtlen, és az országot felforgató tüntetések sem tettek jót neki. Mindez a csoportkörhöz biztosan elegendő lesz, azután viszont egymás után négy gigacsapatot kell megverni az aranyhoz. Oda már a szerencse, a dél-amerikaiakat támogató éghajlat, a csapategység, Neymar zsenije, Scolari tapasztalata és a riói boszorkányok is kellenek.

A_brazília

De egyelőre maradjunk csak az A-csoportnál, melyben a brazilok mellett a horvátok (18.), Mexikó és Kamerun próbálkozik, elsősorban a második helyre pályázva. Közülük Niko Kovac együttese rögtön csütörtökön letudja a várhatóan nulla pontos meccsét, azután viszont jó esélye lesz a másik két riválissal szemben. Ami leginkább megakadályozhatja a továbbjutásban, a pokoli hőség és páratartalom, amiben az európai csapatok kénytelenek lesznek változtatni a játékukon: több elemző szerint a tavalyi Konföderációs kupán a spanyolok ezt nem tették meg, és ezért nem nyertek.

Az 1998-as vb bronzérmesét az sem lelkesítheti túlzottan, hogy az elmúlt egy éve elég zűrösre sikeredett. Hét meccs után 16 ponttal vezették a selejtezősorozatot, ám tavaly júniustól kezdve sorra jöttek a zakók, és végül a pótselejtezőnek is örülniük kellett. A skótoktól rögtön két verést is kaptak, a második októberben a szövetségi kapitány, a korábbi vb-bronzérmes Igor Stimac állásába került.

Jelavic góljának örül a csapat, az ausztrálok elleni barátságoson Jelavic góljának örül a csapat, az ausztrálok elleni barátságoson

Niko Kovac irányításával nyögvenyelős párharcban Izlandon (0-0, 2-0) keresztül kijutottak a vb-re, de közben a 105-szörös válogatott Simunicot náci ünneplésért az egész vb-ről, Mandzukicot egy fölösleges piros lap miatt a nyitómeccsről tiltották el. A Bayernből távozni készülő Mandzukicnak a higgadtsága mellett a formáját is vissza kellene nyernie a Kamerun elleni második meccsig. Míg tavaly több mint 1 gólos átlaga volt, idén a legutóbbi 11 meccsén csak kétszer talált be.

Ezzel együtt a horvátoknak jó esélyük van arra, hogy 1998 után újra továbbjussanak a csoportból. A Real Madridban 89 százalékos hatékonysággal passzoló Luka Modric, a Sevilla Európa Liga-győzelmébe alaposan besegítő Ivan Rakitic, a Wolfsburgban remek tavaszt záró Ivan Perisic is garancia az ötletes támadófocira. Bár a széleken és a védelemben nem tűnik túl erősnek az együttes, Mexikó és Kamerun ellen mindez elég lehet, a folytatásban szembe jövő Spanyolország vagy Hollandia viszont alighanem a végállomást jelenti majd.

A_horvátország

Hogy a fenti forgatókönyvet átírja, a 15. vb-jére készülő Mexikónak (20. a világranglistán) először is el kell felejtenie a gyászos selejtezősorozatot, ahol 10 mérkőzésből mindössze két győzelmet szerezve az utolsó pillanatig kiesésre állt. Végül az USA megszánta Mexikót, és Panama ellen egy 93. és egy 94. percben szerzett góllal fordítva a riválisát juttatta Panama helyett a pótselejtezőbe, ahol aztán nem okozott gondot Új-Zéland kiejtése. A selejtezős kudarcsorozat komoly káosszal járt együtt, Mexikó 47 játékost és négy szövetségi kapitányt vetett be. Közülük a legutolsónak, a hazai játékosokra építő Miguel Herrerának ugyanakkor lenne honnan merítenie, Mexikó 2012-ben még olimpiai aranyat ünnepelt, a válogatott pedig 12-ből 10 meccsét megnyerte, többek közt a brazilokat, szerbeket és bosnyákokat is legyőzve.

Guardado és a többi légiós száműzetése véget ért Guardado és a többi légiós száműzetése véget ért

Herrera a legutóbbi meccseire és a vb keretbe már a légiósokat is meghívta, így a vb-n Javier Hernandez lehet a kulcsembere. Bár a csatár a Manchester Unitedben kevesebb szerepet kapott, a válogatottbeli 58/35-ös mutatójára és a legutóbbi vb-n szerzett két góljára tud építeni. A másik nyerőember a selejtezőkön 10 gólig jutó támadó, Oribe Peralta lehet, aki 30 évesen hat éves mellőzés után éli másodvirágzását. A csapat számíthat még a védelem rutinjára, a bekksor ugyanis a negyedik vb-jére készülő Marquezzel, illetve a szintén 100 válogatottság fölött járó Salcidóval és Guardadóval áll föl. Ugyanakkor a rengeteg válogatottsággal járó kor lassítja is a védelmet, és a középpályán is hasonló a kétarcúság: az alacsony, jól passzoló focisták fizikai erővel megfékezhetőek.

A vb-re felvezető meccseken meglehetősen vegyes képet mutatott Mexikó, ikszelve Nigériával és az USA-val, kikapva a bosnyákoktól és a portugáloktól, megverve ugyanakkor Ecuadort és Izraelt. Nem kizárt, hogy a vb-re megint elővarázsolnak valami pluszt, de mindent egybevetve a mostani csapatnak kevesebb esélye mutatkozik a négy évvel ezelőttihez hasonló teljesítményre, amikor a franciákat legyőzve és a házigazda Dél-Afrikát megelőzve sikerült eljutniuk a nyolcaddöntőig.

A_mexikó

A csoport negyedik tagjaként Kamerun (56.) egy jókora balhé miatt csak hétfőn esett be a vb-re, és más szempontból sem tudunk sok jót mondani a szurkolóinak. A dél-afrikai vb-n három vereséggel búcsúzó csapat a legutóbbi két Afrika-kupára ki sem tudott jutni, elsősorban a játékosok és a szövetség közötti feszültség miatt, amit tetézett, hogy a FIFA tavaly júliusban átmenetileg felfüggesztette az ország tagságát. Bár ez megszűnt, a hétvégén a focistáknak sikerült újabb frontot nyitniuk, ugyanis az általuk kevesellt prémium miatt nem voltak hajlandóak felszállni a Brazíliába utazó gépre. Szerencsére másnap megtették, így nem kellett csonka csoportban focizni a vetélytársaknak.

Ha valaki előtt az sejlene fel, hogy Kamerun egy ponttal sem szerez többet, mint a legutóbbi vb-n, nem sok muníciónk van eltéríteni a hitétől. Volker Finke csapata csak a FIFA döntésének köszönhetően nyerte meg a selejtezőcsoportját, miután Togót megbüntették egy játékos jogosulatlan szereplése miatt. Azután sikerrel verték ki Tunéziát a pótselejtezőn, de ezt is beárnyékolta Eto’o átmeneti visszavonulása a válogatottól: a háromszoros BL-győztes azt állította, hogy a társak nem passzoltak neki Tunézia ellen, és a Finkével való vitáját sem tudta megemészteni.

Eto'óékkal mindig van valami gond Eto'óéknál mindig van valami gond

Ráadásul korábbi sebek is fájhatnak a negyedik vb-jére készülő kameruni gólrekordernek, 2011-ben hatmeccses eltiltást kapott, miután az élére állt a focisták akkori bojkottjának. Márpedig rajta kívül kevesen tudják rémületbe ejteni az ellenfél védőit, a kamerni középpálya védekező felfogású focistákkal van tele – sokat elárul, hogy a Barcelona játékosára, Alex Songra hárul a szervezés.

Hogy mégis valami biztatót írjunk, a kameruniak németek elleni edzőmeccsét vesszük elő, június elején a csapat és Eto’o is komoly életjeleket mutatott a mönchengladbachi 2-2-nél. Az 1990-ben negyeddöntős csapat óta az utódok négy vb-n próbálkoztak hiába a csoportkörben (mindössze egy győzelemmel). Ahhoz hogy lezárják a csúfos sorozatot, a németországihoz hasonló bravúrok kellenének – azzal a jelentős különbséggel, hogy éles meccsek és a házigazda csoportja vár rájuk Brazíliában. A_kamerun