A csokimikulásokon nem múlik az ünnep sikere

-

HÁTTÉR

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 20 terméket vizsgált, és mindegyik megfelelt a szabályoknak.


A fogyasztóvédelmi hatóság akkreditált Élelmiszer- és Vegyipari Laboratóriumát az érdekelte, hogy a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” nevű termékek gyártásához valóban csak kakaóvajat használtak-e fel, illetve a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelöléssel ellátott csokoládétermékek valóban 5% alatti mennyiségben tartalmazzák-e ezen zsírokat. Ellenkező esetben ugyanis a termék nem nevezhető csokoládénak, illetve tejcsokoládénak, mert élvezeti értéke lényegesen alacsonyabb.

A termékek közül 3-féle csokoládé jelölésén szerepelt a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölés, míg 17-féle olyan „csokoládé-”, illetve „tejcsokoládé” termék is vizsgálat alá került, melyek a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést nem tartalmazták. Valamennyi termék megfelelt a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásnak a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezés tekintetében.

Mindemellett ellenőrizték a termékek zsírtartalmát is, melyet a címkén feltüntetett tápértékjelölés esetén az ott megjelölt értékkel vetettek össze. A tápértéket 15-féle terméken tüntették fel, azonban a mért zsírtartalomértékek valamennyi esetben megfeleltek a terméken megjelöltnek.Mitől csoki a csoki?

A Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó szabályai szerint a csokoládék (vagyis étcsokoládék) kakaótermékekből és cukrokból készülő termékek, míg a tejcsokoládék gyártásához ezeken túlmenően tejet és tejterméket használhatnak fel a gyártók. A csokoládé-, illetve tejcsokoládé termékek tehát a kakaóvajon kívül nem tartalmazhatnak más egyéb növényi zsírt, csupán – néhány – az Élelmiszerkönyvben engedélyezett kivételt (például: pálmaolaj, mangó magzsír). Fontos szabály továbbá, hogy ezen zsírok mennyisége is legfeljebb 5% lehet. Abban az esetben viszont, ha a termék a kakaóvajon kívül más növényi zsírokat is tartalmaz, a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezések mellett kötelező feltüntetni a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést – méghozzá jól látható helyen – az összetevők listájában.