A csendőrök csaptak le a katalán szakadárokra

Fotó: AFP / JOSEP LAGO

-

Házkutatást tarottak katalán kormányzati épületekben Barcelonában. Több katalán tisztviselőt és politikust őrizetbe vettek.


A spanyol hatóságok 22 kormányzati hivatalban intézkedtek, ezek között van a gazdasági, a munkaügyi, valamint a szociális és családügyi tanácsnokságok. Ezek az autonóm terület minisztériumainak felelnek meg.

A házkutatásokat a katalán ügyészség kezdeményezte. Az akcióval párhuzamosan 14 embert vettek őrizetbe, köztük Josep Maria Jovét, a katalán gazdasági tanácsos főtitkárát. A spanyol csendőrség az alkotmánybíróság által felfüggesztett, illegálisnak tartott október 1-jei önrendelkezési népszavazással kapcsolatos dokumentumokat keres.Oriol Junqueras katalán elnökhelyettes szerint ez nyugati demokráciában nem történhet meg, túlmegy minden demokratikus garancián és sérti az állampolgárok alapvető jogait. Több kormányzati épület előtt tüntetők jelentek meg, tiltakozva az eljárás ellen.


Kivonultak

A törvénysértésre, az alkotmány ellen irányuló cselekvésre a államnak reagálnia kell – mondta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a madridi parlament alsóházának ülésén. Rajoy szerint nincs olyan demokratikus állam a világon, amely elfogadja, amit Katalóniában terveznek. A kormányfő szerint ráadásul figyelmeztették a katalánokat, tudták, hogy a referendumot nem lehet megrendezni, mert sérti a nemzeti szuverenitást.

A Barcelonában zajló csendőri akció elleni tiltakozásként a spanyol parlament katalán pártjainak képviselői elhagyták az üléstermet.


Határvonal

Carles Puigdemont katalán elnök rendkívüli kormányülést hívott össze, majd televíziós nyilatkozatában azt mondta: "elutasítjuk és elítéljük a spanyol kormány totalitárius fellépését". Szerinte a katalán kormányt agresszió érte a spanyol kormány részéről, amely kívül esik a törvényes kereteken.


A spanyol állam de facto felfüggesztette Katalónia önrendelkezését"

– mondta Puigdemont, és a katalán kormány támogatásáról és védelméről biztosította az őrizetbe vetteket.

A katalán elnök szerint ez a demokrácia szégyene, a spanyol kormány pedig átlépte a határvonalat, amely elválasztja a totalitárius rezsimektől.

Puigdemont szerint nem fogadják el a visszatérést a múltba, és azt sem, hogy ne hagyják dönteni őket a jövőről. Azt mondta, október 1-én szavaznak, "békés és erőtelejs" választ adnak a spanyol kormánynak, addig azonban "szilárdságra és nyugalomra" van szükség.