A csehországi Trump alakíthat kormányt Prágában

Fotó: Jiří Vítek

-

Az ANO nem jelent veszélyt a demokráciára, és Európa-párti mozgalom – mondta jelentette Andrej Babis, a hétvégi csehországi képviselőházi választások győztese.


Nem Kelet felé orientálódnak – így reagált Andrej Babis azokra a feltételezésekre, hogy az ANO győzelme veszélyt jelentene Csehországra, és külpolitikájában Moszkva felé fordul. Az ANO elnöke azt mondta: a parlamentbe bejutott pártok elnökeit tárgyalásokra hívta az új képviselőház alakuló ülésével kapcsolatban. A hatályos szabályok szerint a képviselőház megalakulása nélkül minden további politikai lépés lehetetlen.

"Remélem, lesz érdeklődés javaslatunk iránt" – mondta Babis, aki arra számít, hogy a tárgyalásokon a kormányalakítás is napirenden lesz.


Gyors kormányalakításra van szükség"

– mondta Babis. Szerinte Csehországnak stabil, csapatként működő kormányra van szüksége, és örülni fog, ha kormányalakítási megbízatást kap.

Babis a választásokon majdnem fél-százezer preferenciaszavazatot kapott, az összes jelölt közül a legtöbbet. A cseh törvények szerint a szavazók a pártlistán megjelölhetnek négy személyt, akiket előnyben részesítenek.


Kilenc párt

A jobbközép ANO magabiztos győzelmet aratott a választásokon. A szavazatok majdnem teljes feldolgozása alapján az ANO a szavazatok 29,65 százalékát szerezte meg. Csehországban ilyen nagy arányú győzelmet még egyetlen párt sem aratott. Az is előzmény nélküli, hogy az alsóházban kilenc párt foglaljon helyet.

A második helyen végzett Polgári Demokratikus Párt (ODS) 11,31 százalékot szerzett. A harmadik a Kalózpárt, amelyre a választók 10,78 százaléka szavazott. A negyedik helyen a bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) végzett 10,64 százalékkal.

A parlamentbe még további öt párt jutott be: Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) 7,77 százalékkal, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) 7,28 százalékkal, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) 5,8 százalékkal, a TOP 09 5,29 százalékkal, a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) elnevezésű tömörülés pedig 5,17 százalékkal.

Ennek alapján a mandátumok megoszlása a 200 tagú parlamenti alsóházban a következő lesz: ANO 78, ODS 25, Kalózpárt 22, SPD 22, KSCM 15, CSSD 15, KDU-CSL hét, TOP 09 hét és STAN hat képviselő.

Milos Zeman államfő korábban azt mondta, hogy kormányalakítási megbízatást csakis a választások győztesének ad.


Nem kérnek belőle

A parlamentbe jutott pártok elnökei azt állították, nem fognak koalícióra lépni Babissal, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.

A választásokon a második helyen végzett Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke, Petr Fiala szerint "nem fog tárgyalni az ANO-val a kormánykoalícióról", és továbbra is "a konzervatív-liberális értékeket" fogja védeni. "Arra számítunk, hogy a közeljövőben nagy harc lesz a cseh állam értékei és külpolitikájának irányai körül." Az ODS színeiben mandátumot szerzett ifjabb Václav Klaus, a néhai elnök fia is.

Ivan Bartos, a Cseh Kalózpárt elnöke is azt mondta, a pártja semmiképpen sem lép koalícióra az ANO-val. Tomio Okamura, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) elnöke szerint az SPD és az ANO között nagy programbeli különbségek vannak, s azok eltüntetését nem tartja reálisnak.

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) "nagy választási pofont" kapott, s a hibát a párton belül keressük, amiért nem tudtuk eladni a jó kormányzati eredményeket – mondta Milan Chovanec, a CSSD ügyvezető alelnöke. Koalíciós tárgyalásokat az ANO-val csak két feltétel teljesülése esetén tudnak elképzelni: az első, ha a kormányprogram tartalmazná programjuk főbb elemeit, második pedig az, hogy ne Babis legyen a kormányfőjelölt. A CSSD jövő áprilisban rendkívüli tisztújító kongresszust tart, addig a párt elnöksége a sikertelenség ellenére is a helyén marad – mondta Chovanec.

A Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) elnöke a párt eredményét kudarcnak minősítette. A párt csak akkor lépne be a koalícióba, ha annak annak nem lenne tagja Babis és az ANO alelnöke, Jaroslav Faltynek, aki ellen szintén büntetőeljárás van folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanújával.

Miroslav Kalousek, a jobboldali TOP 09 elnöke azt mondta, pártja továbbra is kitart az Európa-párti politikája mellett. Szerinte az új kormányzat "autokrata" lesz, és egy "volt STB-ügynök" fogja irányítani – Babis neve ugyanis megtalálható az egykori kommunista állambiztonsággal együttműködők névsorában.


Brüsszelt bírálja

Babis elutasítja az európai integráció mélyítését és az illegális bevándorlást, Csehországot pedig egy nagyvállalat mintájára szeretné irányítani. Mindezt az az ún. szerződés tartalmazza, amelyet Babis amerikai stílusban még a választások előtt ajánlott fel az ország lakosságának. Miután mozgalma győzött, és Babis minden bizonnyal kormányalakítási megbízatást kap, a dokumentumban megfogalmazott elvek nagyobb súlyt nyertek.


Nem akarok további integrációt, nem akarok eurót"

– mondta Babis a választások előtti tévévitában. "Az euró bevezetése nem előnyös sem az állam, sem a társadalom számára" – mondta Babis, aki szerint az EU-nak alapvető reformokra van szüksége.

Babis szerint szükség van arra, hogy "az EU-ban a kormányfőknek és az államfőknek legyen döntő befolyása", és "ne a brüsszeli hivatalnokoknak". "Meggyőződésem, hogy az eddiginél aktívabbnak és kezdeményezőnek kell lennünk" – mondta Babis, aki korábban külpolitikai témákban nem nagyon foglalt állást.

A multimilliárdos vállalkozó, aki a 2013-as előrehozott képviselőházi választások után a Sobotka-kormány pénzügyminisztere lett, politikusi minőségében inkább gazdasági és belpolitikai kérdésekben nyilatkozott. Általános bírálatot váltott ki a véleménye, hogy az országot is egy nagyvállalat mintájára kellene irányítani, a parlamentben a hatékonyság érdekében korlátozni kellene a parttalan vitákat, és fel kellene gyorsítani a döntéshozatalt.

Ezt az ún. szerződésében is leírta. "Igyekezni fogok hatékonyabbá tenni a közintézmények működését, és Németország mintájára átalakítom a képviselőház működését, hogy korlátozzam a politikusok felesleges és értelmetlen fecsegését."


Hatalmas vagyon, négy gyerek

Babis Csehország második leggazdagabb polgára. Vagyonát a Forbes 88 milliárd koronára (1021 milliárd forint) becsülte. Más becslések szerint vagyona 130-140 milliárd korona (1508-1624 milliárd forint) lehet.

A cseh kormányfői tisztség várományosa 1954-ben Pozsonyban született, de cseh állampolgársága van. A szocialista időszakban édesapja Genfben képviselte Csehszlovákiát az ENSZ egyik szakosított szervezeténél, az Általános Vámtarifa- és Kereskedelmi Egyezménynél (GATT), majd az ENSZ szakértője volt, ezért fia Svájcban végezhette gimnáziumi tanulmányait. A pozsonyi közgazdasági egyetemen szerzett diplomát.

A Chemapol külkereskedelmi vállalatban (később Petrimex) kezdett dolgozni, 1985-1990 között marokkói képviselője volt. 1991-ben tért vissza Csehszlovákiába, és a Petrimex menedzsere lett. A Petrimexből néhány éven belül Agrofert lett, s Babis százszázalékos tulajdonába került. Az Agrofert Holdingnak az idei év elejéig Babis az egyetlen tulajdonosa és egyben vezérigazgatója.

Az élelmiszeripari, mezőgazdasági és vegyipari cégeket magába foglaló Agrofert holding az egyik legnagyobb csehországi gazdasági csoport, mintegy 34 ezer embernek ad munkát. Az Agrofert tulajdonába tartozik a Mafra kiadó, a liberális Mladá Fronta Dnes és a konzervatív Lidové Noviny kiadója is. Babisnak – aki májusig a cseh kormány első alelnöke és pénzügyminisztere volt –, az összeférhetetlenségi törvény miatt az év elején úgynevezett megbízotti alapokba kellett helyeznie vagyonát.

Babisnak első és a jelenlegi, második házasságából két-két gyermeke van.