A csehek 25 katonát, a lengyelek helikoptert küldenek Magyarországra

-

A csehek akár több mint száz katonát is hajlandóak lennének küldeni.


Csehország 25 katonát és szárazföldi műszaki eszközöket küld Magyarországra, hogy segítsen a schengeni határ őrzésében. A cseh katonák két hónapig lesznek Magyarországon – közölte Martin Stropnicky védelmi miniszter hétfőn a cseh kormány ülése után.


Az Európai Unió egyre több politikusa beszél a külső schengeni határok védelmének a megerősítéséről. Azonban mindnyájan szemérmesen hallgatnak arról, hogyan kellene ezt megtenni. Mi nem fogunk várni, és azonnal segítünk a magyaroknak

– szögezte le Stropnicky. A cseh kormány egyúttal felhatalmazta Milan Chovanec belügyminisztert, hogy az európai uniós belügyi tárcavezetők migrációs válsággal foglalkozó csütörtöki ülésén újra utasítsa el a tartós, kötelező menekültkvóták bevezetését az EU-n belül. „Álláspontunk változatlan” – kommentálta a kormány döntését Chovanec.

Csehország további többtucatnyi katonát és rendőrt is kész Magyarországra küldeni, akik segítenének a schengeni határ őrzésében. A részleteket Milan Chovanec a visegrádi országok belügyminisztereivel fogja megbeszélni Luxemburgban.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerint a luxemburgi tárgyaláson megbeszélik a részleteket, amelyek alapján a cseh belügyi és a védelmi tárca pontosan kidolgozza a Magyarországnak nyújtandó segítséget.


Készen állunk kiküldeni embereinket Magyarországra, ezt a magyarok kérik, mi csak arról fogunk tárgyalni, hogy ez a segítség milyen mértékű legyen

– mondta Chovanec újságíróknak. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint Csehország akár több mint száz katonát és rendőrt is kész küldeni Magyarországra, megfelelő műszaki eszközökkel. „Például olyan eszközökkel, amelyekkel éjszaka is jól látható, ellenőrizhető a határ” – jegyezte meg. A tervek szerint a cseh katonák október 15-től december 15-ig maradnak Magyarországon.


Lengyel helikopter

Lengyelország egy helikoptert küldött Magyarországra a magyar–horvát határ védelmének megerősítésére. A misszió része az uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) által a migrációs nyomás megoldására tett erőfeszítéseknek. A lengyel határőrség helikoptere nyolcfős legénységgel és egy összekötő tiszttel a fedélzetén Magyarországra érkezett szombaton – közölte hétfőn Joanna Rokicka, a lengyel határőrség szóvivője. A küldetés péntekig tart.