A csehek támogatják az eutanáziát, az abortuszt és a halálbüntetést

-

Az utolsó kivégzés 1989-ben volt.


A csehek 58 százaléka támogatná, ha a jogrendbe visszakerülhetne a halálbüntetés, 35 százalékuk viszont ellenezné - derült ki a CVVM júniusi felmérése szerint a megkérdezettek. Csehországban 1990-ben törölték el a halálbüntetést. Az utolsó kivégzést 1989. február 2-án hajtották végre: felakasztottak egy ötszörös gyilkos férfit.

A 90-es évek közepén a halálbüntetést a lakosság mintegy 70 százaléka támogatta, azóta arányuk mérsékelten csökkent 2011-ig: azóta a halálbüntetés támogatottsága 58-60 százalék körül stabilizálódott.

A CVVM felmérésében a halálbüntetés mellett a kegyes halál (eutanázia), valamint a művi terhességmegszakítás támogatottságát is vizsgálta. A kegyes halál intézményének bevezetését a gyógyíthatatlan betegek esetében a megkérdezettek 66 százaléka támogatná, míg 24 százalék ellenzi.

A nők szabad döntését terhességük művi megszakítására a cseh lakosság 68 százaléka támogatja és természetesnek tartja, a megkérdezettek 18 százalékának nézete szerint a terhességmegszakítást az érintett nők egészségi és társadalmi állapotához kellene kötni. A művi terhességmegszakítást csak a megkérdezettek 3 százaléka ellenezte.