A csehek szeretik a lutrit

Fotó: AFP / PAUL J. RICHARDS

-

Rekord nagyságú összeget,196,4 milliárd koronát (2258,6 milliárd forint) költöttek el tavaly szerencsejátékokra a csehek. Éves szinten ez 29 százalékos növekedés - közölte a cseh pénzügyminisztérium pénteken.


A szerencsejátékokra elköltött összegből nyereség formájában 157,1 milliárd koronát (1806,65 milliárd forint) kaptak vissza a játékosok, ami szintén 29 százalékos növekedés. A szerencsejátékokat működtető társaságok nyeresége 39,3 milliárd koronát (451,95 milliárd forint) tett ki. Ez tízmilliárd koronával több, mint 2015-ben.

Tavaly változatlanul az úgynevezett technikai játékok, tehát a különféle játékautomaták voltak a legnépszerűbbek. Ezekre költötték el a csehek a szerencsejátékokra kiadott pénz több mint egyharmadát.

A minisztérium kimutatásából kitűnik, hogy tavaly is nőtt az érdeklődés különféle, azonnali nyereséget hozó szerencsejátékformák és az internetes fogadások iránt. Az internetes fogadásokra az összes fogadás egynegyede esik.

Orvosok és szociológusok azt állítják, hogy a tízmilliós Csehországban legalább 100 ezerre tehető a hazárdjátékfüggők száma. Más szakértői adatok szerint ez a szám 300-350 ezer körül mozoghat.

A cseh állam és az önkormányzatok bevételei a szerencsejátékokból tavaly 10,5 milliárd koronát tettek ki, ami 2,9 milliárd koronával több, mint 2015-ben. A nagyobb adóbevételek a megszigorított törvényi előírásoknak köszönhetőek - jegyezte meg a pénzügyi tárca.