A csehek alkoholos filccel írtak számokat a migránsok kezére

Fotó: MTI/AP/CTK / Igor Zehl

-

A Budapestről indult menekülteket vették őrizetbe, majd egy nap múlva bejelentették, hogy minden szíriait továbbengednek Németországba.


A cseh rendőrség kedd reggel megkezdte az országon átutazó menekültek leszállítását a vonatokról, őrizetbe veszi őket és azonosításra szolgáló számokat ír a kezükre – írta cseh lapok híreit közvetítve az Independent című brit újság. Mintegy 200 menekültet tartóztattak fel Morvaország déli részén, ők a jelenlévő újságíróknak elmondták, Budapestről érvényes vonatjeggyel utaznak, a magyar rendőrök engedték fel őket a vonatra, Németországba tartanak.

Michal Hasek, Dél-Morvaország tartomány kormányzója a Zpravy című lapnak azt nyilatkozta, a régió hatóságai „felkészülnek arra az esetre, ha migránsok hulláma jelentősen megnő”.


Hirtelen visszakoztak a csehek

Katerina Rendlová, a cseh idegenrendészet szóvivője bejelentette, hogy Csehország szerdától kezdve nem veszi őrizetbe azokat a szír állampolgárokat, akik korábban menedéket kértek Magyarországon, hanem továbbengedi őket Németországba.

A cseh kormány közben bejelentette, hogy a migrációs válság miatt jövő hétfőn Pozsonyban csúcstalálkozót tart a cseh, a szlovák és az osztrák kormányfő. Bohuslav Sobotka cseh, Robert Fico szlovák és Werner Faymann osztrák miniszterelnök három nappal azután találkozik, hogy pénteken rendkívüli csúcsértekezletet tartanak Prágában a visegrádi négyek – Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – a menekültkérdésről.