A csapatmunka növeli a hatékonyságot és fejlődésre ösztönöz

Fotó: Eric Bailey

-

A munkahelyi kollaboráció olyan eszközt ad a vállalkozások kezébe, amivel jelentős előnyre tehetnek szert az egyre kiélezettebb piaci versenyben.


Minden vállalkozás legfőbb értéke, hogy milyen embereket tud maga köré gyűjteni. Bármilyen jó is legyen azonban a munkaerő, sokak szerint legalább ennyire fontos, hogy az egyénileg kiváló munkatársak hogyan tudnak egymással kommunikálni és együttműködni.

Nem is az a fontos, hogy egy adott cég hány főt számlál, az üzleti növekedés egyik legfontosabb hajtóereje ugyanis sokkal inkább a sikeres és gördülékeny együttműködés – véli az Alltopstartups szakértője.

A hatékony csapatmunka jóval több annál, mint hogy néhány ember együtt dolgozik egy projekten. A sikeres kollaboráció által új és innovatív ötletek, megoldások születnek, a csapattagok pedig saját, egyedi látásmódjukkal járulnak hozzá gondolataikkal egy probléma megoldásához, ezáltal az adott projekt sikeréhez. A munkatársak produktív együttműködése által akár hetekkel is lerövidülhet egy-egy üzleti dilemma megfejtése, és a döntési folyamat is meggyorsítható. A együttműködés tehát olyan minőséget hoz létre, ami több annál, mintha összeadnánk az egyéni teljesítményeket.


Tanulásra, fejlődésre ösztönöz

Az együttműködésre dolgozói szinten is van igény, az alkalmazottak ugyanis sokkal szívesebben dolgoznak olyan vállalkozásnál, ahol szoros kapcsolatot ápolnak a kollégáikkal, és azt érezhetik, hogy ők is hasznos részei valami sokkal nagyobb egésznek. Azok a vállalatok, melyek teret hagynak a csapatmunkának, nagyban hozzájárulnak alkalmazottaik fejlődéséhez. Az ötletelés során ugyanis a kollégák megnyílnak egymás előtt, megosztják a többiekkel saját tudásukat, tapasztalataikat és képességeiket. Ezek a munkahelyi szeánszok gondolkodásra, kommunikációra ösztönzik a dolgozókat, és azt is megmutatja számukra, hogy miben jók, és mivel járulhatnak hozzá egyénileg az üzleti növekedéshez, a vállalat sikeréhez – írja a cikk.

Mégis bőven találni még olyan vállalatokat, melyek nem aknázzák ki az alkalmazottaikban rejlő lehetőségeket. Sok dolgozó munkaideje nincs kihasználva a rossz belső kommunikációs vagy a hiányzó kollaborációs rendszer miatt. Ha ezek a sokszor unatkozó munkatársak lehetőséget kapnak arra, hogy hozzászólhassanak a folyamatban lévő projektekhez, az egyes területekről érkező kollégák új színeket, új meglátásokat vihetnek a feladatok megoldásába. A megfelelő, csapatmunkát segítő eszközök megadják a munkatársaknak a kellő támogatást ahhoz, hogy kreativitásuk szárnyra kaphasson.


Határok nélküli kommunikáció

A technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már számtalan olyan együttműködési platform közül választhatnak a cégek, megkönnyítik a hatékony kommunikációt. A felhőalapú megoldásokkal megszűntek a fizikai korlátok, és az alkalmazottak földrajzi helytől függetlenül is bármikor kapcsolatba léphetnek egymással, valamint hozzáférhetnek az adott projekthez tartozó információkhoz, adatokhoz és dokumentumokhoz.

Egyre több vállalat ismeri fel és tapasztalja meg ezeknek az eszközöknek az előnyeit – iparágtól függetlenül. Hiszen az olyan munkahelyi környezet, amiben a munkatársak szabadon, kreatívan gondolkodhatnak és megoszthatják egymással ötleteiket, olyan érték, mely minden vállalkozás egyik legfontosabb katalizátora.