A ciprusi útleveleket keresik az orosz és ukrán oligarchák

Fotó: Flickr/Colin Moss

-

Ciprus az elmúlt években több száz külföldinek, köztük „szupergazdag orosz oligarcháknak és az ukrán elit tagjainak” adott nagy értékű befektetések ellenében állampolgárságot. Ezzel uniós útlevelet is szereztek.


Ciprus 2013 óta több mint 4 milliárd euró bevételhez jutott abból, hogy nagy értékű befektetésekért állampolgárságot ad – írja a The Guardian. A lap által idézett dokumentumok szerint tavaly négyszáznál több ciprusi útlevelet állítottak ki a fizető külföldi kérvényezőknek.

Korábban ciprusi állampolgárságot kapott Bassár el-Aszad szíriai elnök egyik közeli rokona is, akit korrupciógyanús ügyletek miatt az USA és az EU is szankciókkal sújtott, bár ő nem a jelenlegi rendszer alapján jutott állampolgársághoz, amelytől a háború kitörése után meg is fosztották.

A mostani vásárlók között sok az orosz üzletember és politikus is. A ciprusi pénzügyminisztérium szerint a programot olyan tényleges befektetők számára dolgozták ki, akik Cipruson üzleti vállalkozást hoznak létre, és ehhez életvitelszerűen Cipruson tartózkodnak.

A minisztérium szerint nem Ciprus az egyetlen EU-tagállam, amely vagyonos oroszoknak adott állampolgárságot, és nincs jele annak, hogy a kedvezményezettek bármilyen kihágást elkövettek volna.

A 2013-ban indult program alapján az kaphat ciprusi állampolgárságot, aki kétmillió eurót fektet be a helyi ingatlanpiacon, vagy 2,5 millió eurót a vállalati szektorban illetve a ciprusi állampapír-piacon. Nyelvismereti vagy tartózkodási megkötés nincs, csak annyi, hogy az állampolgárságban részesülőknek hétévente egyszer Ciprusra kell látogatniuk.