A country és az RHCP dalszövegei kihívást jelentenek a gyerek számára

Fotó: AFP / ROBYN BECK

-

Andrew Powell-Morse adatelemző megnézte, hogy a mai slágerek közül melyeknek van a legösszetettebb, legbonyolultabb szövege, és melyek azok a dalok, amiket egy kisiskolás is könnyen megért. A Billboard pop, country, rock és R&B/hip-hop listáit vette alapul a zenék kiválogatáshoz, egy program segítségével 225 dal szövegét nézte át.


A Readibility Score nevű szövegelemző program segítségével meg lehet nézni, hogy a begépelt szöveg mennyire bonyolult, mennyire érthető nehezen vagy könnyen. Powell-Morse a 2014-ben megjelent dalok közül válogatott, és ahogy a Guardian írja: általában a zeneszövegek egy nyolc vagy kilenc éves brit gyerek értelmi szintjének feleltek meg, azaz értelmezésük elviekben nem jelentene gondot egy kisiskolásnak.


Az átlagtól eltérően, a country-dalszövegek bizonyultak bonyolultabbnak, főként az olyan szavaknak köszönhetően, mint a „hallelujah”, a déli farmok vidéki embereire pejoratív jelzőként használt „hillbilly”, vagy az olyan településnevek, mint Louisville, Mississippi és Louisiana.

A country után az elemző általában a pop műfajában találta meg a második legnehezebben érthető szövegeket, aztán a rock és végül az R&B, hip-hop területén.


A Powell-Morse által használt program nem tudta felismerni például az átvitt értelmű, több jelentésű szavakat, így előfordulhatott, hogy a gép egyszerűnek talált egy olyan dalszöveget is, amely egyébként teli van metaforákkal.


Powell-Morse összehasonlította az előadókat is, így derült ki, hogy Mariah Carey és Adele szövegei például bonyolultabbak, mint Lady Gaga vagy Kesha szövegei, és a Red Hot Chili Peppers Dani California című száma még a country-zenék szövegeinek bonyolultságát is bőven felülmúlta (igaz, nem is 2014-es a dal).