A CÖF besegít az igazságügyi miniszternek

-

A civil szervezetekről szóló törvény módosítását kezdeményezi a nagyobb átláthatóság érdekében, de csak a külföldről támogatottak esetében.


A civil szervezetekről szóló törvény módosítását kezdeményezi a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA). Azt kérik az igazságügyi minisztertől, vizsgálja meg, hogyan lehet átláthatóbbá tenni a magyarországi civil szervezetek külföldről érkező támogatásait.

A CÖF-CÖKA közleményében úgy foglalt állást, az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény módosítása értelmében a külföldi adományok csak banki átutaláson keresztül érkezhetnének, nyilvánossá kellene tenni az adományozó és a felhasználó szervezet közötti szerződést a támogatott szervezet honlapján vagy más, átlátható módon.

A CÖF-CÖKA vezetősége kéri azt is, hogy a donorszervezet és a felhasználó közötti szerződésben fogalmazzák meg a felhasználás pontos célját és az elszámolás módját. A szerződő feleknek továbbá tudomásul kellene venniük, hogy a magyar állam, illetve közigazgatási intézményrendszere bármikor ellenőrizheti őket.


A CÖKA 2013-as nyilvános beszámolója messze nem olyan részletes, mint amilyet a külföldi pénzeket kapó szervezetektől elvárna:


  cof2013