A civileket veszi célba a nemzeti korrupcióellenes program

-

Nyilvánosságra hozta a kormány az 2015 és 2018 közötti időszakra tervezett korrupcióellenes programját. A K-Monitor és a TASZ elemzése szerint tovább gyengült a kormány korrupcióellenes stratégiája: kikerült belőle a pártfinanszírozás és a közérdekű bejelentőket védő törvény reformja, illetve a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozataival sem foglalkozik. De a civil szervezetekével igen.


Az elemzés kiemeli, hasonlóan a programot szintén szemléző 444.hu-hoz, hogy a szöveg sikernek könyveli el a pártfinanszírozás rendszerének reformját, amely többek között a közpénzeket felvevő, majd eltűnő megélhetési pártok elszaporodásához vezetett. A kormány programjának helyzetértékelése szerint a szervezeti kultúra nyitott a korrupció megelőzésére.

A nemzeti korrupcióellenes program a civileket is célba veszi. A 444 idézi, hogy szöveg hangsúlyozza a civil szervezetek esetében a büntetőjogi felelősség megállapításának lassúságát. A K-Monitor és a TASZ arról ír, hogy a program kiterjesztené a vagyonnyilatkozati kötelezettséget a külföldi forrásokból gazdálkodó szervezetekre is. Kiemelik azonban, hogy a vagyonnyilatkozati rendszer szabályozása ugyan lehetőséget ad a civilek részletesebb átvilágítására, de az országgyűlési képviselőkére nem. “Továbbra se lesznek átláthatóak a képviselői vagyonnyilatkozatok, nem lesz ellenőrzés, nem lesz szankció” - írják.

A közérdekű bejelentők védelmének hiányosságaira az antikorrupciós program tervezete is rávilágított” - írják a szöveg egy nyilvánossá tett és általuk véleményezett korábbi verziójáról. Ám ezek a részek kikerültek a végleges változatból. Ugyanúgy, mint a pártfinanszírozás reformja. Az elemzés szerint az üzleti szféra szabályozása sem a korrupció visszaszorítását teszi elsősorban lehetővé, hanem a kormány befolyását az üzleti életben. A végkövetkeztetésük pedig az, hogy “a kormánynak esze ágában nincs erélyesebben fellépni a korrupció ellen, helyette a korrupció elleni harcra hivatkozva növelni kívánja a mások feletti befolyását.