A civileket, köztük az Ökotársat nyugtatgatta a helyettes államtitkár

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

A kormány a jelenlegi jogszabályok mellett is átláthatónak és elszámoltathatónak látja a civil szervezeteket.


Jelenleg nincs kormányzati kezdeményezés a civil szektor jogszabályi környezetének megváltoztatására vagy új szabályozás bevezetésére - ismertették Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár közlését civil szervezetek, amelyek szerdán egyeztettek a politikussal a Miniszterelnökségen.

Az Ökotárs Alapítvány, az Amnesty International Magyarország, az Autonómia Alapítvány, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, valamint a Társaság a Szabadságjogokért által jegyzett, az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Latorcai Csaba nyolc civil szervezettel - egyebek mellett jogvédő egyesületekkel és a Norvég Civil Támogatási Alap lebonyolító alapítványaival - találkozott.

A civil szervezetek közleményükben azt írták: a "civil fórumon" megjelenő szervezetek "már részvételükkel is jelezték: az elmúlt egy-másfél évben őket ért nyilvános támadások ellenére továbbra is nyitottak a jóhiszemű és konstruktív párbeszédre, a javaslattételre". Közlésük szerint egyetértettek annak megerősítésével, hogy a civil szektor jogszabályi környezetének megváltoztatására nincs kormányzati kezdeményezés, mivel úgy látják, a jelenleg hatályos jogszabályi előírások kellő garanciákat adnak arra, hogy a szervezetek működése jól átlátható és elszámoltatható legyen.

A szervezetek továbbra is várják, hogy megismerhető, világosan tervezett és nyilvános legyen a kormány civil szektorral kapcsolatos stratégiája - olvasható a közleményben. A civilek tájékoztatása szerint a megbeszélés a folytatás kölcsönös ígéretével zárult.

Tavaly egészen odáig fajult a kormány és az Ökotárs Alapítvány közötti vita a Norvég Alap támogatásainak a szabályszerű felhasználásáról, hogy a rendőrség a civil szervezet irodájára is lecsapott, és a razzia után bevitték a rendőrségre az alapítvány igazgatóját, Móra Veronikát. Az eljárást hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanújával indult. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal szerint az Ökotárs éveken keresztül jogosulatlanul adott kölcsön civil szervezeteknek. Az Ökotárs szerint viszont nem hibáztak, a pénzt saját alaptőkéjéből adta az alapítvány, visszatérítendő támogatásként.