A civilek megalapították az Új Magyar Köztársaságot

-

Az Orbán-kormány ellenes tüntetések szervezői, és a 19 kérdéses népszavazás kezdeményezői létrehozták az új egyesületüket. Ez az Új Magyar Köztársaság civil tömörülés, tagjai között van Wittinghof Tamás budaörsi polgármester is.


Az Új Magyar Köztársaság szimbólumának egy magyar és egy EU-zászlós kokárdát választottak, a szervezet alapítói között van a Százezren az internetadó ellen Facebook-csoport létrehozója, Gulyás Balázs, Lattmann Tamás nemzetközi jogász, valamint a 60 ezren a Magánnyugdíjunkért Facebook-csoport kezdeményezője, Vajda Zoltán közgazdász.


Az alapítói listán szerepelnek továbbá: Fullajtár Andrea színész, Hammer Ferenc szociológus, Fülöp Sándor jogász (korábban a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa), Kincses Gyula orvos (volt egészségügyi államtitkár), Várhegyi Éva közgazdász, Király László György közgazdász, Kozák Márton szociológus, Spányik András orvos, Turi Tamás joghallgató és Wittinghof Tamás, Budaörs polgármestere.


Az egyesület közleménye szerint, a szervezetük célja, hogy a társadalmat foglalkoztató és időnként komolyan megosztó problémákra találjanak konkrét megoldásokat, amelyek akár jogszabályba is foglalhatók. „A feldolgozott problémák a magoldási javaslatokkal együtt rajzolják majd ki azt a Magyarországot, amelyben mindannyian élni szeretnénk" - írták.


Ennek egyik eszköze a népszavazási kezdeményezés (a Nemzeti Választási Bizottság már több kérdést is átengedett), és ehhez is szükségesek az egyesület jelentette szervezeti keretek. A népszavazási aláírásgyűjtést az egyesület szervezi majd, ebben pedig más szervezetek segítségére számítanak.


Az egyesület tagjai szerdán tárgyaltak és megállapodtak más szervezetekkel is az aláírásgyűjtés támogatásáról. Előzetes megállapodásra jutottak például a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével, szóbeli támogatást adott Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség vezetője, illetve Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. A Szolidaritás országos szervezetével már most támogatja és szervezi majd az aláírásgyűjtést.