A Citadellát lezárták, a vállalkozókat kizárják, a perek még folynak

Fotó: / Zagyi Tibor / / Zagyi Tibor

-

A folyamatban lévő pereket figyelmen kívül hagyva a hatalom erejével zárják ki a vállalkozókat a Citadelláról. A rendőrök reggel lezárták a világörökség részeként számon tartott területet, és csak az ott működő üzletek és éttermek tulajdonosait, valamint jogi képviselőit engedik be, ma még a turisták sem gyönyörködhetnek onnan Budapestben. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ugyanis úgy döntött, véget vet az évtizedes huzavonának, és birtokba veszi a területet. Az érintettek azonban vitatják ennek jogszerűségét. A VS.hu-nak a lezárt területről nyilatkoztak az eljárást vitató cégek.


Teljesen lezárták a Citadellához vezető utat a rendőrök, sem turistákat, sem másokat nem engednek fel - jelentette a helyszínről a VS. hu tudósítója. Egy német turistacsoport jót mulatott a látványon, idegenvezetőjük azonban nem tartotta ezt viccesnek. Egy kínai turistacsoport tagjainak a sjató munkatársai próbálták elmagyarázni, hogy miért nem juthatnak el a kilátóig, ám kevés sikerrel. Ő azon akadt ki, hogy a rendőrök akadályozzák a mozgást a főváros egyik legszebb turistalátványosságánál. A Citadella éttermet üzemeltető Gastro-Top Kft. ügyvezetője törvénytelennek nevezte az eljárást, ráadásul azt sem tudják, hogy a nap folyamán meddig tart az eljárás és mi lesz a helyiségekben tárolt élelmiszerekkel.


-


Nincs apelláta

Egy boltos, Benkó Dénes 31 éve építette saját tulajdonban lévő pavilonját a Citadellán, ahol azóta is szuveníreket kínál az évente kétmilliónyi turistának. Ezekben az órákban azonban egy jegyzőkönyvet íratnak alá vele, amely szerint az államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. birtokba veszi a területet. Benkó jogi képviselője, Deák Bernadette a VS.hu-nak elmondta, apelláta nincs, az MNV nem veszi figyelembe kártérítési igényeiket, a birtokbaadási jegyzőkönyvet alá kell írni, a területet el kell hagyni, és az épületeket le is zárja a rendőrség, vagyis egyelőre nem indulnak újra az üzletek. Történik mindez annak ellenére, hogy az egyéni vállalkozó bíróságon vitatja az intézkedés alapját képező közigazgatási határozatot. Ősszel ugyanis az Emberi Erőforrások Minisztériumában lezárult az a felülvizsgálati eljárás, amelyet a 2012 óta hatályban lévő világörökségi törvény alapján indíthattak a Citadella használatával kapcsolatban. Az eljárás azzal zárult, hogy a hatóság megállapította, a Citadella használata nem felel meg a világörökségi törvényben foglalt követelményeknek, így 30 napon belül az érintett vagyont át kell adni az állam képviselőjének, és az addig érvényben lévő, a használatra vonatkozó jogviszony a törvény erejénél fogva megszűnik.


-


Mi köze a Citadellának a Városligethez?

Hogy ne legyen olyan egyszerű a történet, ezt a birtokba vételi procedúrát ősszel egyszer már lejátszották, csakhogy birtokbavevőként még az akkor frissen vagyonkezelővé avanzsált XI. kerületi önkormányzat volt az állam képviselője. Újbuda vezetői azonban két hónapon belül úgy döntöttek, mégsem képesek a Citadella félévszázadon át tartó kezelésére, ezért visszaadták a vagyonkezelői jogot az MNV-nek. Sajtóértesülések szerint azért, mert a kormány időközben koncepciót váltott, és a Városligetbe tervezett múzeumnegyed ügyével összeboronálta a Citadella sorsát. A múzeumnegyed vagyonkezelője a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. lesz, amelynek igazgatóságában a Szépművészeti Múzeum egykor fideszes képviselő vezetője, Baán László és Szalay-Bobrovniczky Kristóf is helyet foglal. Utóbbi Orbán Viktor kommunikációs tanácsadójának, Habony Árpádnak üzleti partnere.

Veres István újra a színen

Így egyelőre vesztésre áll a Citadella évtizedes múltra visszatekintő ura, Veres István, akit az állam és az alvilág is próbált már kifüstölni a fellegvárból, mindeddig hiába. Bár az állami vagyonkezelő már 2005-ben pert indított Veres cége, a Citadella Investment Kft. ellen, amely jelenleg már felszámolás alatt áll, a vállalkozónak most is van működő étterme a kiemelt negyedben. Az azt üzemeltető Gastro-Top Kft. ügyvezetője, Magyar Istvánné a rendőrök gyűrűjében állva azt mondta, törvénytelennek tartják az eljárást. A cégvezető hozzáfűzte, a rendőrök senkit sem engednek az üzletekbe.

Az ügyvezető ismertette az Emberi Erőforrások Minisztériumának 2013. októberében hozott határozatát, amely szerint - a 2014 végén hatályba lépő világörökségi törvény alapján - a Citadellát el kell hagyniuk a használóknak, mert azt birtokba kívánja venni a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV). Tavaly november 11-én a használók birtokba is adták a területet, amelyet az MNV vagyonkezelésbe adott a XI. kerületi önkormányzatnak, helyhatóság pedig megkötötte a hasznosítási szerződéseket.

Magyar Istvánné bemutatta azt a levelet, amelyben az MNV vezérigazgatója köszönetet mond a terület használóinak a zökkenőmentes átadásért. Mindezek ellenére most ez történik - fogalmazott az ügyvezető, aki beszámolt arról is, hogy hétfő reggel érkezett a Citadellához az MNV nyilatkozatra nem jogosult ügyvédje rendőrök és végrehajtók társaságában. Az üzemeltetők nem tudnak bemenni az épületbe, így nem tudja, hogy mi történik odabent - válaszolta a VS.hu kérdésére Magyar Istvánné.

A VS.hu megkereste az MNV Zrt.-t, illetve a rendőrséget, a bírósági végrehajtói kamarát és a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központot; ha érdemi választ kapunk a felsorolt intézmények valamelyikétől, közöljük.


-


-