A címvédőt verve BL-győztes a Szolnok

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

A Szolnoki Dózsa-Közgép csapata nyerte a férfi vízilabda Bajnokok Ligáját, mivel a budapesti hatos döntő szombati fináléjában 10-5-re legyőzte a címvédő horvát Jug Dubrovnik együttesét a Duna Arénában.


Bár az első ráúszást a Jug nyerte, mégis a szolnokiak harcoltak ki előnyt második támadásukból Prlainovic löketével, majd a címvédő Markovic találatával egyenlített. Kis Gábor harcolt ki kiállítást, ám Varga Dénes ígéretes lövése a felsőlécen csattant, míg a horvát együttesnek két pattintott próbálkozása kerülte el Nagy Viktor kapuját. A vártnak megfelelően mindkét fél rendkívül keményen védekezett, a "reteszt" végül fél perccel a nyitó játékrész vége előtt Jokovic törte fel a Jug Dubrovnik részéről.


A második nyolc perc elején Loncar saját kipattanóját pöckölte kapuba emberelőnyben (1-3), majd Prlainovic parádés passza után vágta a kapuba a labdát az üresen maradt Aleksic. Varga Dénes kiállítása után Nagy mutatott be bravúrt, a túloldalon pedig Aleksic használta ki az emberelőnyt, egyenlített a magyar bajnok (3-3). A horvátok Macan kapufáról becsorgó lövésével vették vissza az előnyt, míg a túloldalon a Kis Gábor által kiharcolt ötméterest Pralinovic magabiztosan értékesítette. Vámos bombájával 1-0 után 5-4-nél vezetett újra a Szolnok, amelyben Nagy mutatott be újabb bravúrt - immár a rá jellemző eksztázisban védve. A hátsó stabilitás mellett elöl is eredményesen játszott Cseh Sándor legénysége, és Vámos is feliratkozott a kétgólosok közé, míg Nagy hárítása után a közönség egy része már a világbajnok kapus éltetésébe fogott.

A nagyszünet után a kapus remek tempójú kiúszással akadályozott meg egy gyors horvát kontrát, Pralinovic pedig újabb ötöst váltott gólra. Nagy 56 százalékosra javította védési mutatóját - Bijac neve mellett 13 állt ekkor. Az üresen maradt Markovic egy lecsorgó labdát kihasználva kozmetikázott az eredményen, majd Aleksic egy szemfüles szabaddobással állította vissza a háromgólos szolnoki fórt (8-5).

A záró felvonásnak az eddigieknél is határozottabb védekezéssel vágott neki a Jug, az első támadásnál a kapu közelébe sem engedte a Szolnokot, ám Nagy Viktor a helyén volt, így a horvát csapat nem tudott faragni hátrányán a fordulás után. Gocic precíz emberelőnyös löketét követően újra "felrobbant" a Duna Aréna, hiszen már négyre növelte az előnyt a legutóbb bronzérmes magyar együttes. A címvédő a negyed közepén kezdett hitehagyottá válni, miután ekkorra több mint hét perce nem vette be az önkívületi állapotban védő Nagy kapuját, aki a vizet csapkodva hergelte az amúgy is lelkes nézősereget. Kis Gábor a hajrában ötméterest értékesített, míg a címvédő az utolsó négy percben sem talált be. Így a Szolnok magyar győzelemmel avatta fel a Duna Arénát.


Szolnoki Dózsa-Közgép - Jug Dubrovnik 10-5 (1-2, 5-2, 2-1, 2-0)