A ciklon elmegy, a hideg és a szél viszont itt marad

Fotó: MTI / Molnár Edvárd

-

A meteorológusok szerint a hó csak rövid ideig marad meg. A Dunántúlon viharos szél is előfordulhat.


Még egy nap a tél – írja a meteorológiai szolgálat. A felettünk lévő ciklon csütörtökön fokozatosan délkelet felé helyeződik át. Már kevesebb lesz a csapadék, de a hőmérséklet alakulásában még nem várható lényeges változás; folytatódik a hideg, szeles idő.

A szerda délelőtt 11 órakor mért adatok szerint Kékestetőn 18 centiméteres a hóréteg, és az alacsonyabban fekvő területeken, például Budapesten, Pestszentlőrincen és Szeged külterületén is havat jeleztek.

A veszélyjelzés szerint az ország nagy részén, a középső és keleti területeken a nap folyamán várható jelentős mennyiségű eső, míg a dunántúli területeken előforduló viharos szél veszélyére is figyelmeztetnek.

Az ország középső és keleti felén jelentős, 20-30 millimétert meghaladó mennyiségű csapadékra kell számítani, az Északi-középhegység magasabb részein 50 milliméternél is több csapadék várható. A Tiszántúlon leginkább eső, másutt emellett havas eső, hó is valószínű, a magasabban fekvő helyeken főként havazás várható.

A hó jellemzően "tapadó hó" lesz. Síkvidéken a lehulló hó olvadni fog vagy elolvad, éjszaka viszont a Tiszántúl kivételével átmenetileg 1-7 centiméternyi megmaradhat. A Dunántúli- és az Északi-középhegység vonulatain akár 30-50 centiméteres, a legmagasabb csúcsokon ezt meghaladó hóréteg is kialakulhat.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 Celsius-fok között alakul.


Hó fehérlik a szabadkai városházán


Az áprilisi havazás a környező országokban is komoly problémákat okozott. A vajdasági Szabadkát belepte a hó, Szerbiában és Boszniában akadozik a közlekedés.


Az előrejelzések szerint a hegyvidéki területeken arra számíthatnak, hogy a hótakaró napokig megmaradhat.