A cigányoknál is jobban gyűlöljük az arabokat

Fotó: MTI/EPA / ETIENNE LAURENT

-

Soha nem látott mértékű az idegenellenesség Magyarországon – a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint.


Az emberek több mint felénél, pontosan 58 százalékánál mért idegenellenességet idén októberben a Tárki, ami az ilyen témájú felmérések 25 éves történetében kiugró adatnak számít – olvasható az Indexen. A 2012 előtti években nagyjából 30 százalék volt ez az arány. Érdekesség, hogy az ugrás nem a menekültválság robbanásakor, hanem annak lecsengése után, egészen pontosan a kvótanépszavazás hónapjában következett be. Vagyis akkor, amikor az idegenellenes politikai kampány a csúcson volt.

Az Index megbízásából a Závecz Research is készített egy felmérést, melyből az is kiderül, hogy a magyarok már nem a cigányokkal, hanem az arabokkal szemben a legelutasítóbbak. Azt kérdezték a mintába bekerült ezer embertől, hogy elfogadnának-e szomszédjuknak egy erdélyi magyart, egy homoszexuálist, egy cigányt és további csoportokhoz tartozókat. A válaszok alapján még erdélyi magyar szomszédot sem akar a magyarországi magyarok negyede. A felkínált csoportok feléből nem kérne a magyar többség, amerikai szomszédot is csak az emberek fele fogadna el.

Három csoporttal szemben különösen nagyok az ellenérzések. A cigányoké hosszú ideje a legelutasítottabb csoport, a válaszolók kétharmada most sem járulna hozzá, hogy cigány szomszédja legyen. De most van egy a cigányságnál is inkább elutasított kisebbség: az araboké. Őket csak az emberek ötöde fogadná el fizikai közelségben. A harmadik pedig a szíriai keresztények csoportja, akik a magyar idegenellenesség térképén valahol a cigányok és a homoszexuálisok között helyezkednek el – áll az Index által készült kutatásban.

A felmérés azt is megállapította, hogy Magyarországon az idősek, a falusiak és az alacsony iskolai végzettségűek a leginkább idegenellenesek.