A CIA úgy látja, hanyatlik az Iszlám Állam

Forrás: MTI/MTVA

-

Sikerült megtörni az Iszlám Állam lendületét Irakban és Szíriában – jelentette ki az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója.


„Egyértelműen sikerült megtörni az Iszlám Állam lendületét és megállítani a terjeszkedését Irakban és Szíriában. Vagyis már nincsenek előretörőben, ellentétben a hónapokkal ezelőtti állapottal” – jelentette ki John Brennan a Fox News amerikai hírtelevízióban.

Az Egyesült Államok és szövetségesei hónapok óta hajtanak végre légicsapásokat az Iszlám Állam fegyveresei ellen. Brennan szerint ezek mellett az iraki hadseregnek köszönhető a dzsihadisták megállítása. Kijelentette: annak ellenére, hogy Irán és az USA egyaránt harcot folytat, ő nem mondaná Teheránt Washington szövetségesének. Véleménye szerint az iszlám köztársaság, valamint az Irak és Szíria jelentős területeit ellenőrzése alatt tartó terrorszervezet egyformán veszélyt jelent Amerikára. Szerinte helytelen az amerikai csapatok iraki kivonását okolni az Iszlám Állam felemelkedéséért – Irak tékozolta el a megbékélés lehetőségeit.

Hangsúlyozta: Irán megértette, hogy hatalmas ára és következményei lesznek annak, ha úgy döntene, hogy tovább dolgozik a nukleáris fegyverek kifejlesztésén. Mint mondta, az Egyesült Államoknak több eszköze is van arra, hogy megakadályozza Teherán atomfegyverhez jutását és Barack Obama elnök értésre adta, hogy ezt meg is fogja tenni.