A Chelsea nem hozhatja ziccerbe a Liverpoolt

Fotó: Getty Images / Clive Rose / Getty Images / Clive Rose

-

HÁTTÉR

Ennek a mérkőzésnek a bajnoki döntővé kikiáltott Pool–City meccshez hasonló rangúnak kellene lennie, ehelyett a felvezetés szinte kizárólag arról szólt, hogy a vendégek edzője, José Mourinho vajon tényleg tartalékos csapattal fog-e felállni, amivel gyakorlatilag átnyújtaná a bajnoki serleget Brendan Rodgers alakulatának.


A hírek szerint Mourinho megkapta az engedélyt a klubvezetéstől arra, hogy pihentesse legjobbjait, tekintettel az Atlético Madrid elleni BL-elődöntő visszavágójára, amely szerdán lesz a Stamford Bridge-en. Noha minimális tervét elérte a csapat, és gól nélküli döntetlennel utazott haza Madridból, két kulcsemberét, Petr Cech kapust, illetve a védelem egyik legfontosabb tagját, John Terryt elveszítette sérülés miatt. Mivel a Liverpool ellen aratott győzelemmel két pontra jönne fel ellenfelére a Chelsea két fordulóval a bajnokság vége előtt, könnyen lehet, hogy az akár komoly áldozatok árán kiszenvedett győzelem  csak azt jelentené, hogy esélyt ad a Manchester Citynek a Pool utolérésére. Mourinho tehát komoly probléma előtt áll: az egyik asztalon a reálisan elérhető BL-döntő hever, amelyhez egy nehéznek és fárasztónak ígérkező visszavágón át vezet az út, a másikon pedig a presztízs, azaz a mégse adjuk már csak úgy oda a bajnokságot a komoly riválisnak számító Liverpoolnak – bármennyire is jó barátságban van a két edző.

Na, most mit csináljak?


A spanyol labdarúgást sokáig tanulmányozó Rodgers Mourinho invitálására a Chelsea utánpótlásánál kezdte edzői karrierjét tíz évvel ezelőtt, majd a kékek tartalékcsapatánál dolgozott, mielőtt beindult volna menedzseri karrierje. A portugált mentorának tekintő észak-ír szakember szoros barátságot ápol egykori főnökével – a liverpooli melót is az ő biztatására vállalta el. Mourinho akkor persze még nem gondolhatta, hogy ilyen hamar riválisokként fognak újra találkozni, hiszen szinte mindenkit meglepett a Liverpool elképesztő szezonja – még ha a Special One hívójelű portugál a médiában hajlamos is elintézni az egészet azzal, hogy a Mersey-parti alakulatnak idén nem kellett európai kupameccseket játszania. A brit sajtóban már azon is rugóznak, hogy a közeljövőben akár rá is mehet a két menedzser barátsága a rivalizálásra, ahogyan Rafa Benítez viszonya is megromlott a Mourinhóval folytatott taktikai és pszichés háború során. Persze, az önérzetes spanyol sokkal szenvedélyesebben viszonyult a futballnak ehhez a részéhez, míg Rodgers a héten is hangsúlyozta, hogy nem szokása személyes kérdést csinálni a kollégáival a pályán megvívott küzdelmekből. Mondjuk, a Liverpool mostanában olyan focit játszik, amibe nehéz belekötni, tehát a legnagyobb kritikusok se nagyon tudnak fogást találni a fiatal menedzser csapatán – így pedig nehéz belebonyolódni bármilyen nyilatkozatháborúba, arra pedig talán Mourinho se vetemedik, hogy a jövőben direkt beleszálljon tanítványába és barátjába, csak mert remek munkát végez...

Imádják Liverpoolban


Noha Rodgers az egész idei szezonban demonstrálta taktikai flexibilitását, és bebizonyította, hogy egyáltalán nem ragaszkodik a Swansea-nál erőltetett tiki-takához, ennek a mérkőzésnek a képét mégis Mourinho határozhatja meg, és nem is feltétlenül azzal, hogy milyen mértékben kavarja meg a kezdőjét. Mivel az edző Cechre, Terryre biztosan nem, és valószínűleg Eto'óra, valamint Hazard-ra sem számíthat sérülés miatt – valamint Ramires is kihagyja a találkozót, hiszen eltiltását tölti –, mindenképpen tartalékos lesz a Chelsea. Csupán az a kérdés, hogy Mourinho akar-e még olyan kulcsembereket is pihentetni, akiknek fontos szerepet szán szerdán az Atleti ellen. Viszont az még fontosabb kérdés, hogy milyen felfogásban küldi ki csapatát, ha ugyanis megint odaállítja a buszt a tizenhatosra, és kilenc emberrel védekezik, akkor minimális energia befektetésével nehezítheti meg a Liverpool dolgát – bár a bekkelés sem garancia a kímélő üzemmódra, hiszen így is megsérültek többen hét közben –, vagyis megteszi kötelességét, és még az emberanyaggal is spórol. Persze, azt is megteheti, hogy friss emberekből álló fiatal csapatot küld ki a pályára azzal az utasítással, hogy focizzanak felszabadultan, abból pedig akármi kisülhet, akár ki is zökkenthetik „jampecságukkal” a legutóbbi tíz bajnokiját megnyerő hazai csapatot, amely 19 hazai tétmeccséből 17-et megnyert az idei szezonban.

Ez lehet az a meccs, ami közben már a következőre gondol a csapat?


A Chelsea idén hajlamos szenvedni a gyengébb alakulatok ellen – a közelmúltban kikapott az Aston Villától, a Crystal Palace-tól és a Sunderlandtől, amivel gyakorlatilag el is úszott számára a bajnokság –, de közvetlen riválisaival szemben kiválóan teljesít, a Cityt oda-vissza megverte, és győzött a Liverpool ellen is decemberben. Ráadásul a PL legjobban védekező csapatáról van szó, mindössze 26 gólt kaptak, vagyis még a liga legjobb támadó egysége (a Liverpool 96 gólt termelt) sem valószínű, hogy nagy zakóval küldené őket haza. Még akkor sem, ha Mourinho tényleg lebutított kezdőt állít össze. Könnyen lehet, hogy ez a meccs inkább a Pool-Cityre fog hajazni – nem a játék képét, hanem az izgalmakat tekintve –, vagyis az előzetes spekulációktól függetlenül érdemes a megtekintésre. Liverpool–Chelsea, 15:00, Digi Sport 1