A CBA kirúgja a piaccá alakuló boltokat hálózatából

-

Noha a CBA korábban lapunknak azt közölte, nem tudnak olyan boltjukról, akik piaccá akarják nyilvánítani, most közölték, aki ilyet tesz, azt kirakják a franchise hálózatukból.


A CBA szerdán egy olyan közleményt adott ki, amelyben arról írnak, figyelmeztették a franchise tagjaikat arra, hogy „a vonatkozó jogszabályi előírások betartásával végezzék tevékenységüket, a vasárnapi nyitva tartási szabályokat is maradéktalanul kövessék”.


A közlemény szerint ugyanis mindannyiunk érdeke, hogy „a vasárnapi pihenőnap biztosításával javítani tudjuk a munkavállalók életminőségét és biztosítsuk a családok együttlétét.”

Hozzátették: az olyan boltokat, akik nem így járnak el, azokat azonnali hatállyal kizárják a hálózatukból.


A CBA közleményét azután adta ki, hogy a múlt héten az RTL Klub Híradója arról számolt be, hogy egy balatonfenyvesi és egy balatonakali CBA azzal kerüli el a vasárnapi zárva tartást előíró szabályokat, hogy a bolt területét piaccá minősítették át. A Népszabadság pedig arról írt, hogy vasárnap a nyitva tartó bolt mellett csak egy málnaárust találtak ott.


A CBA ekkor kérdésünkre azt válaszolta, nem tudnak arról, hogy a franchise tagjaik között más boltok is hasonlóan jártak volna el, vagy, hogy az átminősítéssel terveznek élni.

Kedden lapunk írt arról, hogy nem csak a CBA, hanem a szintén magyar tulajdonban levő Coop is érintett az ügyben. Révfülöpön két Coop és egy magánvállalkozó boltja is piacként működik. Mást nem is nagyon találtunk ott; az egyik Coopnál volt egy kürtőskalácsos és egy könyvsátor.

A hírekre az NGM is reagált: „tárcánk személyesen győződött meg arról, hogy például a Balatonakaliban lévő üzlet a helyi termelői piac létesítésére vonatkozó követelményeknek megfelel, a Balatonfenyvesen piacként működő üzlet létesítésével kapcsolatban viszont Glattfelder Béla törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a Somogy Megyei Kormányhivatalnál”.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: ha valóban kiskapu van a szabályozásban, elképzelhető szigorítás.