A CBA, a COOP és a Reál a vasárnapi zárva tartás mellett van

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Getty Images/iStockphoto

-

A magyar élelmiszer-kereskedelem három legnagyobb forgalmú, hazai tulajdonú üzletlánca kiáll a KDNP javaslata mellett. A cégek összesen 77 ezert embert foglalkoztattak tavaly, és 1441,4 milliárd forint bevételt termeltek.


A CBA, a Coop és a Reál a leghatározottabban támogatja a vasárnapi nyitva tartás korlátozására irányuló kezdeményezést - közölték a cégek az MTI-vel.

Indoklásuk szerint a boltok vasárnapi zárva tartására százezer kereskedelmi dolgozó pihenésének, családi életének biztosítása miatt van alapvető szükség.

A három társaság elutasítja azt, hogy a KDNP javaslata pozitívan diszkriminálná őket. Azzal érvelnek, hogy mindhárom üzletlánc legtöbb egységének zárva kell maradnia vasárnap a törvény elfogadása esetén. A három lánc franchise partnereinek csak pár százaléka működik családi vállalkozás keretén belül, akik esetlegesen alkalmazottak bevonása nélkül tudnák a vasárnapi működést biztosítani.

„Meggyőződésünk, hogy a szabályozás miatt nem következik be forgalmi visszaesés, így elbocsátásokra sem fog sor kerülni. Ennek megerősítéseként mindhárom üzletlánc garantálja, hogy a szabályozás életbelépése esetén sem fog munkahelyeket megszüntetni” - áll a közleményben.

A cégek szerint elég kell legyen a heti hat napnyi hosszabbított nyitva tartás. Illetve a vasárnap nyitva maradó üzletek az élelmiszer-, és egyéb alapvető termékek megvásárlását is biztosítani tudják.

Bár nem zárkóznak el a további szakmai egyeztetésektől, kinyilvánították, hogy a vasárnapi nyitva tartás korlátozásának helyességét alapvetőnek, annak bevezetéséből származó pozitívumokat megkérdőjelezhetetlennek tartják.