A cárgyalázás miatt akarta felgyújtani a mozit

Fotó: AFP / Maurice-Louis Branger

-

Nem látták, de egyes ortodox csoportok és nacionalisták szerint be kell tiltani a II. Miklós szerelmi életéről szóló filmet.


Hajnalban egy férfi felgyújtotta a jekatyerinburgi Koszmosz mozit. Állítólag bűncselekményt sajtójelentések összefüggésbe hozzák az utolsó orosz cár ifjúkori szerelmi románcáról készült filmmel. Gyenyisz Murasov gázpalackokkal és benzines tartályokkal megrakott kisbusszal hajtott az épületébe, de nem sikerült robbanást vagy tüzet okoznia. Ezért gyújtópalackot dobott a kisbuszra. Az incidensben csak a gyanúsított sérült meg. A moziban senki sem tartózkodott, a lángokat fél óra alatt eloltották.

A 39 éves Murasov pszichiátriai kezelés alatt áll, és állítólag így tiltakozott Alekszej Ucsityel filmja, a Matyilda ellen. A film azt a szerelmi viszonyt mutatja be, amelyet II. Miklós trónörökösként folytatott egy lengyel származású orosz balerinával, Matyilda Kseszinyszkajával (Matylda Krzesinskával). Az Oroszországban heves társadalmi vitát kirobbantó alkotást a tervek szerint október 26-án mutatják be.

A Keresztény Állam - Szent Oroszország szervezet az év elején levelében gyújtogatással fenyegette meg a mozik igazgatóit, ha a filmet műsorra tűznék. Múlt héten Ucsityel szentpétervári stúdiójára Molotov-koktélt dobtak. A rendező felszólította az orosz belügyminisztériumot és a titkosszolgálatot, hogy védjék meg a mozikat. A jekatyerinburgi gyújtogató, Murasov állítólag kapcsolatban áll egy urali keresztény szektával, és a neten az elektronikus dokumentumok és az egynemű házasságok sátáni természetéről értekezett.

A támadás után gyújtogatás miatt indult eljárás, a bűncselekmény indítékáról hivatalos tájékoztatás nem hangzott el. A történteket Jevgenyij Rojzman, Jekatyerinburg ellenzéki polgármestere terrorcselekménynek minősítette, csakúgy mint Alekszej Navalnij Kreml-ellenes politikus.

A látványosnak ígérkező Matyildát, amelyről a nagyközönségnek eddig csak a némi meztelenséggel fűszerezett előzetes alapján lehet sejtése, hónapokkal ezelőtt Natalja Poklonszkaja volt krími ügyész, orosz alsóházi képviselő támadta meg elsőként. A képviselő szerint a film sérti a keresztény hívők érzéseit, és megpróbálta betiltattni a filmet.

Egyes hívők és keményvonalas nacionalisták látatlanul is oroszellenesnek és szentségtörőnek bélyegezték az alkotást. A bírálók egyebek között azt is kifogásolták, hogy az év kasszasikereként beharangozott filmben a cárt a német Lars Eidinger, a balett-táncosnőt pedig a lengyel Michalina Olszanska alakítja. A bolsevikok által 1918-ban Jekatyerinburgban meggyilkolt uralkodót az orosz ortodox egyház szentté avatta, az ugyancsak a vörös terror áldozatává vált családjával együtt.

Mintegy félszáz orosz filmalkotó februárban nyílt levélben tiltakozott a cenzúra ellen, hangsúlyozva, hogy világi, demokratikus államban kívánnak élni.

Vlagyimir Putyin elnök, amikor július közepén élő adásban válaszolt az állampolgárok és a stúdióba meghívott ismert személyiségek kérdéseire, kijelentette, hogy a Matyildát "senki sem akarja betiltani". Személyesen ismeri és tiszteli Ucsityelt, akit hazafias érzelmű embernek tart – mondta az elnök. Putyin nem kíván beavatkozni a rendező és a képviselő vitájába, és az elnök szerint a képviselőnek "szintén joga van saját véleményhez".

A jekatyerinburgi Koszmosz moziban egy filmfesztiválnak kellett volna elkezdődnie, de a Matyilda nem szerepelt műsoron.