A Cannes-i filmfesztivál Ingrid Bergman előtt tiszteleg

-

„Modern ikonként, szabad nőként, merész színésznőként Ingrid Bergman egyszerre volt hollywoodi sztár és a neorealizmus alakja, szenvedélyeinek függvényében szerepeket és országokat váltott, de soha semmit nem veszített bájából és egyszerűségéből" - írták a száz évvel ezelőtt született háromszoros Oscar-díjas svéd filmszínésznőről közleményükben a filmfesztivál szervezői. Ingrid Bergman portréja kerül Cannes hivatalos plakátjára is.


A szervezők szerint Alfred Hitchcock, Roberto Rossellini és Ingmar Bergman színésznője, aki Cary Grant, Humphrey Bogart és Gregory Peck partnere is volt, „a szabadság, a bátorság és a modernitás szinonimája".


Máig egyik legnépszerűbb filmje az 1942-es, filmtörténeti klasszikus, a Casablanca. Az Oscart először 1944-ben a Gázláng főszerepéért vehette át, de miután a Diadalívért és a Szent Johanna című filmjéért sem voltak oda a nézők és a kritikusok, Itáliába költözött és Roberto Rossellinivel, a Róma nyílt város rendezőjével kezdett dolgozni. A közös munka eredménye a Stromboli című film, továbbá egy házasság lett. A férjével készült filmjei egyébként megbuktak, kapcsolatuk megromlott, végül el is váltak. Bergman következő férje Lars Schmidt svéd származású színházi producer volt, akivel 1958-ban házasodtak össze. 1957-ben az Anastasia című történelmi meséért megkapta második Oscar-díját. Harmadik Oscar-díját 1974-ben érdemelte ki a Gyilkosság az Orient Expresszen című krimi epizódalakításáért.

Az 1982-ben Londonban elhunyt színésznő 1973-ban a cannes-i filmfesztivál zsűrijének elnöke volt.A fesztivál egy dokumentumfilm bemutatójával is tiszteleg majd Ingrid Bergman emléke előtt. Stig Björkman rendező In Her Own Words című alkotását a nagy klasszikusok felújított változatait bemutató szekció, a Cannes Classics programjában vetítik. A fesztiválon bemutatják Isabella Rossellini Ingrid Bergman Tribute című előadását is, amelyet Rossellini édesanyja születésének századik évfordulójára rendez az apjával, Roberto Rossellinivel folytatott levelezése alapján.


Nem Bergmanhoz kötődik, de szintén a fesztivállal kapcsolatos hír, hogy történetében először két elnöke lesz idén a cannes-i filmfesztivál zsűrijének: Joel és Ethan Coen amerikai rendezők egyszerre lesznek elnökök, ők 1991-ben kaptak Aranypálma-díjat. A tavalyi év után pedig idén is Lambert Wilson francia színész és sanzonénekes lesz a seregszemle házigazdája. A meghívott filmek listáját április 16-án teszik közzé.