A BVSC tanult a Kapás-ügyből: 2020-ig aláírt a riói éremesélyes úszó

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

Bernek Péter lehet a magyar csapat egyik meglepetésembere az olimpián, és a klubja, a BVSC is felismerte a 23 éves sportolóban rejlő lehetőségeket. Ritkaságszámba menő négy és fél éves, a tokiói olimpia végéig szóló szerződést kötöttek vele.


A nagy medencés Eb-bronzérmes, rövidpályás világ- és Európa-bajnok Bernek Péter 2020-ig, a tokiói olimpia végéig szóló szerződést írt alá a BVSC-Zuglóval.

Egy több mint négy évre szóló szerződésnek különleges értéke van manapság, főleg a BVSC-nél. A klubot decemberben hagyta el Kapás Boglárka, aki, ha pontot (vagy érmet) szerez Rióban, akkor az utána járó támogatást már új egyesülete, az UTE kapja meg a szövetségtől. Kapás arra hivatkozva hagyta el a BVSC-t, hogy a klub szabálytalan szerződést kötött vele (erről bővebben a linkelt cikk „Zavar az edzők körül is” című részében olvashat). A zuglóiak ezért nem akartak kockáztatni, és Bernekkel már egy egészen másfajta szerződést írtak alá.


Bernek Péter legutóbb a rövidpályás Eb-n mutatta meg, hogy számolni kell vele


„Az olimpiai felkészülés szempontjából nagyon fontos szerződésről van szó, ami része a klubnál folyó hosszú távú munkának – mondta Szatmáry Kristóf, a BVSC elnöke. – Biztosak vagyunk abban, hogy a szerződés biztosította nyugodt háttér hozzájárul Péter sikeres olimpiai szerepléséhez. Az utánpótlás és az infrastruktúra fejlesztése után a profi versenysport fejlesztését is el tudjuk indítani ezzel a szerződéssel.”

„Tanultunk a Kapás Bogi-féle esetből – mondta a VS-nek a klubelnök. – Lehet, hogy korábban kellett volna ezeket a dolgokat meglépni, de most már nem visszafelé szeretnénk mutogatni, hanem előre próbálunk tekinteni.


Péterrel minden tekintetben profi szerződést írtunk alá, ami mintául szolgál a további kontraktusokhoz.

Ennek alapján szeretnénk a klub valamennyi kérdéses szerződését átalakítani.”

Bernek Péter a klubbal kötött munkaszerződése már valóban nem hasonlít arra, amellyel eddig foglalkoztatták az úszókat (nem csupán a BVSC-nél). Az új egyezség pontosan szabályozza mindkét fél jogait és kötelességeit, kitér az arculati jogokra, valamint az elért eredmények után járó prémiumokra is. Ez lehet az a típusú szerződés, amelyet Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektorhelyettese hozott példaként a fentebb hivatkozott cikkben.


A világ- és Európa-bajnok úszó most a klub legfontosabb versenyzője, egyelőre egyéniben az egyetlen BVSC-s úszó az olimpiai csapatban (a hosszútávúszó Papp Márknak van még esélye kvótát szerezni), mellette csak a női vízilabda-válogatott két tagja, Illés Anna és Takács Orsolya lesz ott az olimpián (ha januári Eb-győztes keretből indulunk ki).

„Amikor átjöttem a BVSC-hez, tudtam, hogy nagyon jó feltételek között készülhetek majd. A Kőbánya SC-nél töltött 16 évem bizonyítja, hogy nem vagyok egy vándormadár, itt is hosszú távra tervezek, és örülök, hogy a klub is így gondolkodik” – mondta Bernek.


Rendben vannak körülötte a dolgok


„Péter nemcsak eredményei, hanem hozzáállása, munkája miatt is megérdemli a kiemelt figyelmet a klub részéről, amit ez a szerződés jelképez. Nagyon rövid időn belül példaképpé vált, már látható, hogy húzza maga után a fiatalokat. Remekül dolgozik, nagyon szép reményekkel nézünk az olimpia elé” – méltatta az úszót edzője, Nagy Péter.

A 23 éves gyors- és hátúszó 2014 szeptemberében igazolt át a Kőbánya SC-ből a zuglóiakhoz. Az ifjúsági olimpián még 200 háton aranyérmes Bernek az elmúlt években egyre inkább a gyorsúszás felé fordult: a dohai rövidpályás vébén már 400 gyorson nyert aranyérmet, Nagy Péter irányításával.

Az augusztusi riói olimpiára a 400 mellett már 200 gyorson is megvan az A szintje, azaz, ha addig egyetlen magyar vetélytársa sem úszik nála jobb időt ezeken a távokon, akkor ő állhat majd rajthoz Rióban.


Könnyen elképzelhető, hogy róla fog szólni a 400 gyors riói döntője


Az év főversenye előtt még sok a kérdés, ezekre majd menet közben – a négyhetes floridai edzőtábor, az áprilisi országos bajnokság és a májusi londoni Európa-bajnokság után – kap választ a szakmai stáb. A legfontosabb, hogy milyen számokban induljon el Bernek Rióban. A 200 és 400 gyors mellett még az 1500 is képben van, de az várhatóan Gyurta Gergely felségterülete lesz, és nem biztos, hogy mindhárom számot erőltetni kellene.

A március 9-én kezdődő floridai edzőtábor után Bernek azonnal nekimegy az országos bajnokságnak, de az egy hónappal később kezdődő Európa-bajnokságra sem lesz kihegyezve.


Londonban azért már képet kapunk majd arról, hogy hol is tartunk a felkészülésben. Az elért időkből már jó eséllyel tudunk következtetni a riói szereplésre, még úgy is, hogy a tengerentúli versenyzők, értelemszerűen, nem lesznek ott az Eb-n. Annak ellenére, hogy nem készülünk külön, én minimum egy éremmel szeretnék hazajönni.

Bernek önbizalmával nincs baj, ezt Nagy Péter is megerősítette. „Fontos, hogy elhiggye, hogy tényleg nagyon jó, és felveszi a versenyt a legjobbakkal. Szerencsére ma már el is hiszi. Dolgozik mentáltrénerrel, ami nagyon sokat segített neki, ezzel biztos, hogy nem lesz gond Rióban.”

„A berlini Európa-bajnokság után egy kicsit valóban megroggyantam, de aztán a dohai rövidpályás vb-re már minden a helyére került. Tényleg rendben vagyok fejben, és az sem lesz baj, ha az ellenfelek is látják majd ezt rajtam.”


Bernek Péter


Csak fertőzést ne kapjak

A 400 gyorson elért vb-ötödik hely után Bernek és edzője nagyot dobna Rióban.

„Nem beszélünk mindennap arról, hogy Peti hányadik lesz Rióban, de tény, hogy a fejünkben már ott jár az olimpiai szereplés – mondja az edző. – Azzal persze tisztában kell lenni, hogy nagyon sűrű a mezőny, viszont legalább mindenkit ismerünk, a 400 gyors nem az a táv, ahol egyszer csak felbukkan egy szupertehetség. A döntő a minimum, ott aztán már bármi lehet. A legjobb (a kínai Szun Jang a táv olimpiai és világbajnoka) is kifoghat rossz napot, és a kevésbé jóknak is lehet egy fantasztikus estéjük.”

A riói döntők ugyanis – szemben a pekingi délelőtti futamokkal – este 10-kor kezdődnek, az amerikai tévék igényeinek megfelelően. Erre is készülni kell, de korántsem ez a legnagyobb rizikófaktor.

„Egy héttel az első versenynap előtt megyünk ki Rióba, addig jóformán csak arra kell ügyelnem, hogy ne szedjek össze semmilyen fertőzést – mondja Bernek. – Kazanyban nem sikerült megúsznom, a 400 gyors döntőjében a legjobb esetben is csak 80 százalékos állapotban voltam. Most egyébként sokkal jobb állapotban érzem magam, sokkal erősebb is vagyok, mint abban a kazanyi döntőben, ezért is merek optimista lenni az olimpiával kapcsolatban. Körülbelül egy tucat úszó van, aki esélyes a döntőre, közöttük kell először a legjobb nyolcba kerülni, majd a döntőben a lehető legjobbat úszni, ami már a dobogót jelentheti.”


4x200: lehetne egy jó váltónk, de...

„Az nem kérdés, hogy Magyarország ki tudna állítani egy nagyon jó váltót ezen a távon – mondja Nagy Péter. – Kozma Dominik, Cseh László, Kiss Gergő és Peti is olyan úszók, akikből kijönne egy döntőre esélyes váltó. De ez sokszereplős történet, nem tudjuk, hogy ki hogy képzeli el a riói szereplést, kinek hogy fér össze a programjával.”

„A legfontosabb Rióig az edzés, ezért sem az ob-n, sem az Eb-n nem fogunk csúcsformát időzíteni, ettől függetlenül Londonból azért szeretnénk szép eredménnyel hazajönni. Az Eb-ig hátralévő négyszer négy hétben nagyon feszített tempó szerint kell dolgoznunk és összpontosítanunk, hogy Péter az olimpián tudja a legjobb teljesítményt nyújtani.”

Előbb persze még a szintidőt kellene megúszni. A magyar váltó nem indult ezen a távon a kazanyi vb-n, így az áprilisi ob-n kellene egy olyan időt összehozni, amellyel a világranglistán a legjobb 16 között lehet lenni. Ha ez megvan, utána lehet majd a csapatról gondolkodni.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!