A burkini életet menthet

Forrás: Marks and Spencer

-

Rákkal foglalkozó bőrgyógyászok szerint hosszabb távon megelőzheti a halálos kórt a muszlim fürdődressz.


Hosszabb távon életeket menthet az egyes országokban hevesen vitatott muszlim fürdődressz, az arc kivételével az egész testfelületet elfedő burkini – hangoztatták onkodermatológusok a Bécsben zajló 16. bőrrák-világkongresszuson.

A burkinit Ausztráliában találták fel, ahol már évtizedek óta rendkívül magas a bőrrák gyakorisága, és a muszlim fürdődresszt 50 százalékban nem mohamedán nők viselik – mutatott rá a kongresszuson Claus Garbe, az onkodermatológusok európai szövetségének elnöke.

A német szakember emlékeztetett, hogy mind a melanóma, mind a bazalióma kialakulása az UV-sugárzásra vezethető vissza leginkább, márpedig tanulmányok bizonyítják, hogy a napozószerek nem alkalmasak a bőrrák megelőzésére.

Egy németországi tanulmány kimutatta, hogy a melanómát megelőző stádium kialakulásának kockázatát egyáltalán nem csökkentette a fényvédők használata. Garbe szerint a legjobb védekezés a megfelelő ruházat, és ennek egyik formája lehet a burkini.

Mivel a napsugarak hosszabb távon fejtik ki hatásukat, megfelelő öltözködéssel 2050-től lehetne megfordítani a jelenlegi trendet, vagyis csökkenteni a bőrrák gyakoriságát – mondta Claus Garbe.

A nyugati világban 1950-ben 100 ezer lakosra évente egyetlen melanóma jutott, ez 1970-ig háromra, 1990-ig nyolcra, 2010-ig pedig 25-re emelkedett, és 2030-ban már 43 eset jut 100 ezer emberre. A fehér ráknak is nevezett bazalióma gyakorisága az 1950 öt esetről 2030-ig évi 400-ra növekszik a jelenlegi irányzatokat figyelembe véve – mondta az onkológus.