A burkini betiltása nem segíti az Iszlám Állam legyőzését

Fotó: AFP / FETHI BELAID

-

A kormány szerint a ruhadarab a nők elnyomását jelképezi. A tiltás ellenzői szerint az intézkedés a rasszista retorikát erősíti.


A francia államtanács, vagyis a legfőbb közigazgatási bírósági szerv vizsgálja meg, jogszerű-e a teljes testet elfedő fürdőruha, a burkini viselésére vonatkozó, több településen is bevezetett tilalom.

A kérdés hetek óta heves indulatokat vált ki Franciaországban. A burkini körüli vita csak tovább éleződött, miután a The Guardian közzétett egy fényképet, amelyen az látható, ahogy Nizza strandján négy rendőr körbevesz egy turbánt és hosszú ujjú pólót viselő nőt, aki a rendőri intézkedés hatására később levesz magáról egy ruhadarabot. A fényképek tanúsága szerint meg is büntették. Egy másik nőt Cannes-ban bírságoltak meg, mert nem "a jó erkölcsbe és szekularizmusnak megfelelő" öltözéket, hanem leggingset, tunikát és fejkendőt viselt.

A tiltást bevezető francia települések, köztük a filmfesztiváljairól ismert Cannes és Nizza azzal indokolta a lépést, hogy a burkini viselése "nem egyezik a Francia Köztársaság értékeivel".

Az államtanács csütörtökön hallgatja meg jogvédő szervezetek beadványát, amelyek amellett érvelnek, hogy a Villeneuve-Loubet-ben bevezetett tiltás jogszerűtlen. Ettől kezdődően 48 órája van a testületnek arra, hogy véleményt alkosson.


Rasszista retorika

Az ügy megosztja a francia politikai elitet. Manuel Valls francia miniszterelnök védelmébe vette a burkinit betiltó városok vezetőit, és azt mondta, hogy Franciaországban jelenleg „a kultúrák harcát" vívják. Álláspontja szerint a burkini „a nők elnyomását” jelképezi, hozzátette azonban, hogy a hatóságoknak az emberi méltóságra tekintettel kellene betartatniuk a tilalmat.

A marokkói születésű Najat Vallaud-Belkacem közoktatásügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a vita csak a rasszista retorikát táplálja. Vallaud-Belkacem ellenzi a burkini viselését, de nem ért egyet azzal, hogy a tilalom hasznára válna Franciaországnak a szélsőséges iszlamisták elleni harcban. "Nincs kapcsolat az Iszlám Állam merényletei és a női strandruha között" - mondta.

Sadiq Khan londoni polgármester és a párizsi polgármester is bírálták a tilalmakat. Szerintük a nőknek azt kellene viselniük a strandon, amit csak akarnak.