A Bundesligában is a szkennerről beszélnek a terrortámadás után

Fotó: DPA / PETER KNEFFEL

-

A Schalke vezetősége már fontolóra vette a bejáratoknál elhelyezett, a repülőtéri biztonsági kapukhoz hasonló szkennerek telepítését, és nincsenek egyedül az ötlettel. A Bundesliga csapatai fokozott éberséggel készülnek a hétvégéi fordulóra.


Pénteken a Hamburger SV-Borussia Dortmund mérkőzéssel folytatódik a német bajnokság, de a keddi, hannoveri események (terrorfenyegetettség miatt elmaradt a német-holland barátságos meccs) fényében a Bundesliga klubjai jelentősen szigorítják a biztonsági intézkedéseket.


Hiába volt a nagy készülődés, elmaradt a német-holland meccs Hannoverben


A hétvége rangadója a szombati Schalke 04-Bayern München találkozó lesz. A Bild című német napilapnak nyilatkozó Clemens Tönnies, a gelsenkircheniek igazgatótanácsának elnöke amondó, hogy radikális változtatásokra van szükség a beléptetésnél.

„Szerintem kifejezetten hatékonyan szolgálná a biztonságot, ha a bejáratoknál testszkennereket helyeznénk el. A klubok és a nézők is nagyobb biztonságban érezhetnék magukat. A nézőknek meg kell szokniuk, hogy hamarabb érnek ki a stadionokhoz, és hosszabb ideig tart a beléptetés.”

Tönnieshez csatlakozott a Bayer Leverkusen sportigazgatója, Wolfgang Hollzhauser is, aki szerint ugyan ez meglehetősen drága megoldás lenne, de ezúttal nem szabad fennakadni a költségeken. „A legjobb az lenne, ha minden bejáratnál két ilyen szkennert állítanának föl” – idézi a derwesten.de internetes oldal.


A jövőben szkennerek fogadhatják a bejáratoknál a Veltins Arenához érkezőket


A Bayern München is bejelentette csütörtökön, hogy a jövőben jelentősen megszigorítják a stadionokban érvényes biztonsági intézkedéseket, szoros együttműködésben a rendőrséggel és a belügyminisztériummal.

„Meg tudom erősíteni, hogy a jövőben sokkal szigorúbban fogjuk ellenőrizni a stadionban érkező szurkolók személyazonosságát. Egyúttal kérjük a szurkolók megértését, mert a jövőben biztos, hogy hosszadalmasabb lesz a beléptetés” – mondta a klub honlapjának a Bayern igazgatóságának biztonságért is felelős tagja, Jan-Christian Dreesen.

A szövetség (DFB) részéről Rainer Koch, megbízott elnök hangsúlyozta, hogy a biztonságra fordított pénz nem számít, a klubok minden segítséget meg fognak kapni. „A mérkőzések csak azután kezdődhetnek el, hogy valamennyi biztonsági ellenőrzés megnyugtató eredményt hozott” – idézi szavait a kicker.de.


Rendőrök a müncheni Allianz Arena előtt


A német futballportál kitér a Premier League-re is, ahol szintén fokozott biztonsági ellenőrzéseket vezetne be, miután az országban a második legmagasabb fokú biztonsági készültség van érvényben. A stadionok környékén több zónás beléptetés lesz, minden csomagot alaposan ellenőrizni fognak. A PL-mérkőzések előtt várhatóan minden stadionban el fogják játszani a francia himnuszt is.A párizsi események után az európai terroristatérkép középpontjába kerülő Belgiumban is fokozott készültség lesz. Vendégszurkolók ezúttal sem utazhatnak az idegenbeli meccsekre, a stadionokba pedig semmilyen csomagot nem lehet bevinni. A Charleroi csapata időközben terrorfenyegetettség miatt lemondta téli törökországi edzőtáborát, és inkább Portugáliába megy.

A Serie A mérkőzésein ugyancsak fokozott ellenőrzésre lehet számítani, ahogy az el Clásicót is fokozott biztonsági intézkedések mellett rendezik szombaton kora este.