A bundabotrány kulcsfigurái fogadási tippeket árulnak az interneten

-

Létrehozott egy oldalt és azon keresztül sportfogadási tippeket szolgáltat a magyar bundabotrány két fővádlottja, Kenesei Zoltán és Lázár Mátyás – tudta meg a VS.hu. Házi őrizetüket feloldották, de már vádat emeltek ellenük, így akár börtönbe is kerülhetnek. Addig is büszkén vállalják, hogy a sportfogadás nekik több mint hobbi, és jól megélnek belőle. Kértünk tőlük tippet, ezer forintért adtak, nem is akármilyet.


„A sportfogadás nem szerencsejáték, hanem tudáson alapuló szakma. Magunkon kívül jó pár embert ismerünk, aki ebből él (nem is rosszul), mindenki kérdezi a titkunkat, vagy, hogy mi miért lehetünk ebben ennyire sikeresek. Titok nincs, sok tanulás és tapasztalat árán tanultuk meg mi is, hogyan kerülhető el, hogy akár csak egy meccsen ússzon el a szelvény. A több mint 10 éves sportfogadási tevékenység után megosztjuk veled a tapasztalaton és gyakorlati tudásunkon alapuló tippjeinket a legfontosabb sporteseményekre” – olvasható a nemrég indult Viptipp.hu-n.


És hogy kiktől érkeznek ezek a „szakértői tippek”? Kenesei Zoltántól, Lázár Mátyástól és Szendrei Györgytől, akik magukat az oldalon csak „Tippmix-szakértőknek” nevezik, de tudnivaló, hogy központi figurái voltak a magyar bundabotránynak.


Így fogták el Keneseit és Lázárt 2011-ben:


Kenesei Zoltánt és Lázár Mátyást 2011-ben vették őrizetbe, később 22 hónapot voltak előzetesben. Ők ketten több csapatban is együtt fociztak, ám a vád szerint jóval komolyabb szinten űzték a fogadási csalásokat, az ázsiai bundamaffia megbízásából irányították a magyarországi hálózatot. A bűnszervezet szingapúri vezetője megmondta nekik, hogy mely mérkőzéseket „szervezzék le”, a feladatuk pedig az volt, hogy megvesztegessék a játékosokat és a bírókat, majd fogadtak is a meccsekre a nyomozók szerint. A szervezet tagja volt kettőjükön kívül Schultz László is, aki pénzfutárként tevékenykedett, le is tartóztatták Peruban, de hét hónap után saját kérésére kiadták Magyarországnak a perui börtönből. Szendrei György szintén a bundaügy egyik gyanúsítottja.


2013-ban előzetesbe helyezték őket:


Kenesei és Lázár tavaly augusztustól házi őrizetben volt, amelyet idén júliusban feloldottak. Póta Pétertől, a Fővárosi Törvényszék szóvivőjétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy vádat emeltek a szóban forgó személyek ellen, a bizonyítási eljárás zajlik ellenük, ügyük jelenleg tárgyalási szakaszban van.Ők sem próbálnak elmenni szó nélkül amellett, hogy a magyar bundabotrány központi figurái az oldalon így írnak magukról: „Valószínűleg többeknek bemutatkoznunk sem kell, a médiából, pletykák alapján sokan próbálnak ítélkezni rólunk. Mindannyian az alapítók közül profi sportolók voltunk, az életünk része a sport, aki így nő fel, talán soha nem is tud elszakadni ettől a világtól. Mi sem tudtunk. A sportfogadás mint hobbi, több mint 10 éve kezdődött.


A hobbiból pedig rájöttünk, hogy tökéletesen meg lehet élni,

ha az ember elegendő időbefektetéssel, alapos odafigyeléssel és szakmai tudással rendelkezik. Miután elterjedt, hogy a Tippmix számunkra már sokkal több mint hobbi, és látta a környezetünk, hogy remekül megélünk csak a sportfogadásból, naponta 5-10 ember hívott fel minket azzal, »adj már egy jó tippet«. És nem, nem azért mert úgy gondolták mi előre tudjuk az eredményt –


most szólunk, hogy előre mi semmilyen eredményről nem tudunk!

Hanem pontosan tudták, hogy az a tipp, amit mi adunk, az nagy valószínűséggel be is jön. Ezek a dolgok indítottak el minket azon az úton, hogy bárki számára elérhetővé tegyük a tudásunkat.”


Az oldalon keresztül különböző sporteseményekre lehet fogadási tippeket kérni. Egy meccsre egy tipp 1000 forint, de van úgynevezett Premium Live csomag is, amely 10 ezer forintba kerül, cserébe egy hónapig korlátlan számban kapjuk a tippeket akár egy-egy meccs alatt élőben is a mobilunkra. Gondoltuk, kipróbáljuk a szakértői ajánlásokat, de napokig egyetlen tipp sem volt elérhető.


Ilyen, amikor semmire nem kérhetünk tippet


Kedd délután aztán felkerült egy „tipp”, de csak annyi látszik belőle, hogy melyik sportágból kapunk ajánlást, megrendeljük azt. Nem tudjuk, hogy férfi vagy női meccsről, klub- vagy válogatott-találkozóról van szó, csak a sportág adott, minden más információért elő kell fizetni.


Ilyen, amikor van egy tipp, de csak annyit tudunk róla, hogy focimeccsről van szó


Kedden délután nem jött be az oldal; szerdára megjavult, akkor egész nap próbáltuk megvenni azt az egy tippet. Többször is megadtuk a bankkártyánk számát, és bár a rendszer sikeres tranzakciót írt ki, egyszer sem vonták le a pénzt a számlánkról, és a tippet sem kaptuk meg. Csütörtökön délelőtt végre sikerrel jártunk, 1000 forintért kaptunk egy tippet: a Frankfurt hazai pályán legyőzi a Standard Liége-t a női Bajnokok Ligájában.


Így néz ki az e-mailben elküldött tipp


Keneseiék finoman fogalmazva sem kockáztattak nagyot, hiszen a Frankfurt a világ egyik legjobb csapata a női mezőnyben, tavaly megnyerte a Bajnokok Ligáját, és az idén is az egyik legnagyobb esélyes. A Tippmixen ezen a meccsen a Frankfurt győzelmére 1,03-as volt a szorzó. Ez azt jelenti, hogy 34 ezer forintot kell feltennünk ahhoz, hogy visszanyerjük az ezresünket, erre ugyanis 35 020 forintot fizetne a Szerencsejáték Zrt.


A mérkőzés csütörtökön délután volt, a németek 6-0-ra győztek, és 8-0-s összesítéssel léptek tovább. Ha nem jött volna be Keneseiék tuti tippje, ők arra az esetre is bebiztosították magukat, a főoldalon ugyanis legalul apró betűvel ez olvasható: A Viptipp nem vállal garanciát a tippek eredményességére. A felhasználónak nincs joga egy esetleges hibás tippért a fizetett összeget visszakövetelni.


Feliratkoztunk a Viptipp hírlevelére is, a válaszlevélben pedig aláírásként az alábbi adatokat kaptuk:
Szenda Team Kft.
Regős utca 4.
Veresegyház, Pest 2112
Hungary


Utánajártunk, a szóban forgó cég egyetlen főből áll, az 1988-as születésű Szendrei Dániel Marcellé. A Kft.-t tavaly júniusban alapították, az elmúlt évben 962 ezer forintos bevétele volt, ebből 64 ezer forintos adózott eredményt, azaz nyereséget csinált.


kenesei zoltán, lázár mátyás, bundabotrány

A 2011-es őrizetbe vételük során náluk talált pénz


Felmerül a kérdés, hogy jogszerű-e fogadáshoz kapcsolódó gazdasági tevékenységet folytatni olyan múlttal, amilyennel a három focista büszkélkedhet. „Az esetnek három szintje van – magyarázta Kolláth György alkotmányjogász. – Először is, amíg jogerősen el nem marasztalják, megilleti őket az ártatlanság vélelme. Van egy sportjogi szint, nevezetesen elmarasztalhatja őket az a sportszervezet, amelynél elkövették a fogadási csalást. Esetünkben azonban a harmadik a legérdekesebb, a vállalkozáshoz fűződő alkotmányos jog, amely mindenkit megillet. Ez alapján folytathatnának ilyen tevékenységet, ám van egy csavar:


a szerencsejáték állami monopólium,

ha tehát kvázi bukmékeri tevékenységet folytatnak, megsérthették a Szerencsejáték Zrt.-vel kapcsolatos jogszabályt. Vélhetően engedélyt kellett kérniük tőlük a működéshez, a kérdés, megtették-e ezt?”


Megkeresésünkre a Szerencsejáték Zrt. közölte, hogy „az oldal – a jelenlegi tartalom szerint – nem szerencsejátékot kínál, hanem tippeket ad, ez viszont nem minősül szerencsejáték szervezésnek, ugyanakkor a „Tippmix a Szerencsejáték Zrt. terméke, a név jogosulatlan használata jogszabálysértő, védjegybitorlást jelenthet, amit az említett honlap esetében még vizsgálunk.”


Addig is az oldal valószínűleg tovább működik, így aki nem sajnálja rá a pénzt, az a magyar sportfogadás legnagyobb alakjaitól kérhet tanácsokat. Bár ha a többi tipp is olyan, mint amilyet mi kaptunk, ahhoz nem kell „több mint 10 éves sportfogadási tevékenység”.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!