A büdzsé 3,8 százalékát költötték el az államok szabálytalanul

Fotó: AFP / FREDERICK FLORIN

-

Tavaly 5,5 milliárd eurót költöttek el szabálytalanul a tagállamok, ami több mint duplája az elfogadhatónak.


Tavaly nagyjából 5,5 milliárd eurót költöttek el szabálytalanul az uniós költségvetésből a tagországok – derült ki az Európai Számvevőszék friss jelentéséből. Ezt az 5,5 milliárd eurót nem elpazarolták vagy elcsalták a tagországok, a hibák egy része olyan kifizetésekhez kapcsolódik, amelyek esetében nem teljesültek teljes mértékben a támogathatósági feltételek, de ezek a támogatások akkor is kedvező hatást gyakorolhattak és hasznot hozhattak, ha felhasználásuk során nem tartották be maradéktalanul a vonatkozó követelményeket.

A 145,9 milliárd euró tavalyi uniós büdzsé alapján a hibaarány 3,8 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 4,4 százalékról, de így is meghaladja az elfogadható 2,2 százalékos szintet. A legtöbb hiba a gazdasági, társadalmi és területi kohézió, illetve a versenyképesség a növekedésért és foglalkoztatásért területét jellemezte. Kiemelték, a költségtérítés-alapú kifizetéseknél 5,2, a jogosultsági alapúaknál 1,9 százaléknyi kifizetés volt hibás.


Vagy bejött, vagy nem


A jelentést Klaus-Heiner Lehne, a számvevőszék elnöke mutatta be, aki szerint az európai intézmények bizonyos mértékig elveszítették az uniós polgárok bizalmát, a legnagyobb kihívás pedig ennek a visszanyerése lesz a következő időszakban.
A számvevőszéki jelentés szerint az európai beruházásösztönző intézkedéscsomag – Juncker-terv – tavalyi létrehozása nyomán csökkent az infrastruktúra-fejlesztési és kutatási projektek támogatására szolgáló más uniós programok kerete.

A Juncker-terv lényege, hogy az uniós büdzséből rendelkezésre bocsátott összegek segítségével olyan beruházások megvalósulását segítse elő a multiplikátorhatást kihasználva, amelyeket a magánszektor gazdasági alapon esetleg túl kockázatosnak ítélne, de ilyen ösztönzővel mégis hajlandó belevágni a megvalósításba. Klaus-Heiner Lehne elmondta: elképzelhető, hogy nincs hozzáadott értéke az Európai Stratégiai Beruházási Alapnak, nem bizonyított ugyanis, hogy az állítólag általa megmozgatott magántőkét nem fektették volna be amúgy is.