A Budavári Sikló elé esett egy nő - sérülése életveszélyes

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd / MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A nő a sikló pályájára esett kedd kora délután, a sérültet életveszélyes állapotban szállították kórházba.


A középkorú nő súlyos koponyasérülést, végtagtöréseket és belső sérüléseket szenvedett - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A rohamkocsi személyzete életmentő beavatkozással igyekezett stabilizálni a sérült állapotát, és miután szállíthatóvá vált, az ügyeletes traumatológiára vitték életveszélyes állapotban.

A rendőrök egyelőre információt gyűjtenek a baleset körülményeiről.  A Budavári Sikló viszont egy ideig nem közlekedett.


A Budavári Siklóról

A Budavári Sikló (korábban Budai Hegypálya) egy különleges vasút, Budapest I. kerületében a budai vár megközelítésének egyik eszköze, Budapest Duna-parti látképének szerves részeként 1987 óta az UNESCO Világörökség listájában is szerepel, mint Budapest Duna-parti látképének egyik meghatározó szelete. A Széchenyi Lánchíd budai hídfőjénél van az alsó állomása, a felső pedig a Budavári Palota és a Sándor-palota között. A pálya hosszúsága 95 méter. Az alsó és felső állomás közti szintkülönbség 50 méter. A sikló két kocsija inga jelleggel van összekötve. Miközben az egyik kocsi felfelé indul; a másik lefelé szállít utasokat. Kocsinként egyszerre 24 utast tud szállítani. A sikló is normál nyomtávolságú (1435 mm) vasúti jármű. A mai járművek alvázait régi BHÉV alkatrészekből építették; a csapágyfedelek feliratai is erről tanúskodnak. Az eredeti gőzüzemű gépház az alsó végállomáson volt. A szerkezetet jelenleg egy elektromos motor működteti a felső végállomás alatti gépteremből. A mai kocsinak neve és pályaszáma is van. Az Alagút felőli északi pályán a BS 1 – Margit; a déli oldalon a BS 2 – Gellért közlekedik A jármű az 1986-os újbóli megnyitása óta naponta 7.30 és 22 óra között szállítja az utasokat. Minden páratlan hét hétfőjén karbantartást végeznek a szakemberek, de ilyenkor is a téli időszakban 15 órakor, forgalmasabb időben 9 óra környékén már igénybe vehető a közlekedési eszköz. A menetjegy - útiránytól függetlenül - 1100 forint, míg a retúrjegyért 1700 forintot kell fizetni, viszont a 3 évesnél fiatalabb gyerek ingyen utazhatnak rajta.