A budapesti Nagybani Piacon sincs minden rendben a gyümölcsökkel

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Razziát tartott a Nébih, végül négy tonna gyümölcsöt és zöldséget semmisítettek meg.


A múlt héten razziát tartott a budapesti Nagybani Piacon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Kiemelt Ügyek Igazgatósága a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságával.


A hajnali akció során öt zöldség-gyümölcs importőrt, illetve forgalmazó céget ellenőriztek a NÉBIH KÜI munkatársai. Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek kiemelten vizsgálták a forgalmazott termékek nyomon követhetőségét. Az ellenőrzéskor az öt cégből egy nem rendelkezett áruval, további kettőnél pedig mindent rendben találtak a szakemberek. Az egyik forgalmazónál mintegy 3,5 tonna narancsot kellett azonnal megsemmisíttetni, mert ismeretlen eredetűnek találták, ami nem hozható kereskedelmi forgalomba.

Egy másik cég raktárában több mint 7 tonna mennyiségben 12 tételt (paradicsom, karalábé, sörretek, mandarin stb.) zároltak a szakemberek a nyomon követhetőség hiánya miatt. A kereskedő később bemutatta a hiányzó iratokat, így csupán egy kápia paprika tételt (400 kg) kellett megsemmisíteni a helyszínen.

A cégekkel szemben az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forint bírság várható – írta közleményében a Nébih.