A nagy magyarországi menekültmenettel példálózott Merkel

Fotó: AFP / THOMAS KIENZLE

-

A német kancellár szerint az ő befogadásuk humanitárius kötelesség volt Németország és Ausztria számára. Kiállt Schengen mellett is.


Szeptember 5-ére virradó éjjel a Budapesten rekedt menekültek ezrei gyalog mentek az autópályán Ausztria felé, ez a helyzet „az európai értékek próbatétele” volt, Németország és Ausztria pedig „a humanitás parancsára” úgy döntött, hogy beengedi ezeket az embereket – mondta Angela Merkel német kancellár a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) kongresszusán.

„Az az éjszaka megmutatta, hogy a második világháború óta a legnagyobb menekülthullámmal kell megbirkózni, és az Európai Unió történelmi próba elé került” – tette hozzá.

Merkel szerint a közös európai megoldás kidolgozása és az európai szolidaritás biztosítása ugyan nehezen halad előre, de megéri küzdeni érte, és Németország és az EU végül kiállja majd a próbát. Beszélt arról is, a CDU-nak kereszténydemokrata pártként tudomásul kell vennie, hogy a menekülthullámmal nem tömegek özönlenek Németországba, hanem emberek érkeznek, akiknek a méltóságát tiszteletben kell tartani. Azt ugyanakkor érthetőnek nevezte, hogy a sok menedékkérő aggodalmat kelt a lakosságban.


Jogos az aggodalom amiatt, hogy a menekültek tartósan megváltoztatják az országot és a német kultúrát

– tette hozzá. A bezárkózás a 21. században ugyanakkor nem észszerű választás, a menekültek beáramlása lehetőségeket, esélyt is jelent a kancellár szerint. Ennek felismeréséhez a párt támogatóinak
fel kell idézniük a CDU alapító eszméit, mindenekelőtt a párt politikáját vezérlő keresztény emberképet.


Azt is hangsúlyozta, hogy a menekülteknek be kell illeszkedniük, és tiszteletben kell tartaniuk a német értékeket és törvényeket.
 A multikulti élethazugság, mert „párhuzamos társadalmak” kialakulásához vezet

– tette hozzá. Hitet tett amellett is, hogy érezhetően csökkenteni kell a Németországba érkező menedékkérők számát.

Németországnak létfontosságú a belső határőrizet nélküli schengeni övezet fennmaradása, ezért támogatja az Európai Bizottság javaslatát az övezet külső határainak védelmét szolgáló uniós intézmény kiépítéséről – hangsúlyozta Angela Merkel. A pártelnök-kancellár szerint az európai menekültválság Schengen „első nagy próbatétele”, amely rögtön meg is mutatta, hogy a rendszer a külső határok őrizetében még „nem nőtt fel a feladathoz”. Ezt a gondot a brüsszeli bizottság rövidesen bemutatandó javaslata alapján kell orvosolni – vélekedett.

Angela Merkel szerint „nincs még egy ország az Európai Unióban, amelyik annyira erősen rá van utalva Schengenre, mint Németország, hiszen Németországé a legnagyobb uniós gazdaság, az EU közepén fekszik, és sok szomszédja van.”

A kancellár beszédét csaknem 10 percig tartó álló tapssal fogadták a kongresszusi küldöttek.