A Buda-Cash vezérének közös cége van egy kormányzati szakértővel

-

Gyarmati János és Suba Ferenc közös kft.-jét részbeni zár alá vették a Buda-Cash-nyomozás során – írta a Blikk.


A cégnyilvántartás adatai szerint az RTS Negawatt Kft.-nek a Buda-Cash előzetesben ülő vezérigazgatója, Gyarmati János és a Miniszterelnökség vezető szakértője, dr. Suba Ferenc ügyvéd is a tulajdonosa. Az ügyvéd több társával 2012-ben alapította az említett céget, oda Gyarmati 2013-ban társult be, hogy tőkét szerezzen a működéshez.


A Blikk szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala is eljutott a céghez, részbeni zár alá vette, miután Gyarmatit és két társát hatvanmilliárdos csalás gyanújával tartóztatták le.

Suba Ferenc elismert informatikai szakember, ő képviseli hazánkat az Uniós Hálózatbiztonsági Ügynökségben (ENISA), sőt 2011-ben a szervezet alelnökévé választották. Az ügyvéd korábban a Miniszterelnökség vezető szakértőjeként szólalt fel több fórumon is, igaz, a Blikk azt is írta, hogy ezért fizetést sose kapott.

A lap ezért megkérdezte a Miniszterelnökséget, hogy a kft. elleni nyomozati lépés, illetve Gyarmatihoz fűződő üzleti kapcsolata nem befolyásolja-e szakértői megbízatását, ám csupán annyit közöltek: Subával nem kötöttek szakértői szerződést.

Megkeresték Suba Ferencet is, aki először nyilatkozott a lapnak, de aztán visszavonta azt.