A Buda-Cash-vezér KDNP-s „rokona” a forint ellen spekulált

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

Hargitai Jánosról kiderült, 2008-ban még a forint gyengülésére játszott.


Érdekes dolgot talált meg a KDNP-s képviselő Hargitai Jánosról az Index. Arról a Hargitai Jánosról, akiről szerdán derült ki, hogy családi kapcsolatban áll a Buda-Cash előzetes letartóztatásban lévő vezérigazgatójával, Tölgyesi Péterrel, ugyanis utóbbi élettársa az országgyűlési képviselő lánya, sőt nemrég gyermekük is született.


Hargitai akkor a kapcsolatot kiderítő Blikknek úgy nyilatkozott, nem tudta, hogy lánya egy „csaló” brókerrel él, valamint azt is mondta, csak pár alkalommal találkozott unokája apjával.

A KDNP-s képviselőtől a lap azt is megkérdezte, hogy hol tartja a vagyonnyilatkozatában feltüntetett 46 milliónyi értékpapírt, amire úgy válaszolt:


Mindig is az OTP-nél vezettem a számláimat, és nem is próbáltak rábeszélni, hogy a Buda-Cashhez vigyem a pénzem.

Az Index most felkutatta, hogy Hargitai János 2008-ban arról vált híressé, hogy akkor még mint a Baranya megyei önkormányzat elnöke a forintgyengülésre játszott egy devizaügyletben.


Mint a lap írja, a megyei önkormányzat 2007 decemberében hárommilliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket. A tervezett beruházások viszont nem indultak el időben, ezért a devizakötvényeket előbb visszaváltották forintra, majd újra devizát vettek belőle.

Akkor Hargitai több helyen is úgy nyilatkozott, hogy tanácsadók ötlete alapján milyen biztos üzlet a forint svájci frankkal szembeni gyengülésre fogadni.

Az önkormányzat jól is járt végül, míg 148 forintos árfolyamon vásárolták svájci frankot, 156 forintos áron váltották vissza.