A brutális alapszakasz elég a bajnoki címhez?

Fotó: AFP / TOSHIFUMI KITAMURA

-

Sokszor, sok helyen elmondták már az amerikai sportok szakértői, hogy az alapszakasz és a rájátszás más kávéház. No de ha valaki végigdominálja az alapszakaszt, azt is megfogja a rájátszás? A Warriors, a Patriots, a Bengals és a Panthers eredményei adták az ötletet.


A Warriors 10-0-val kezdte a szezont, és nagyon úgy tűnik, hogy sem a csapat, sem az NBA-t játszótérnek használó Stephen Curry nem tud kipukkadni. Pardon, ha van olyan olvasó, aki nem hiszi el, hogy a Michael Jordanek, LeBron James-ek és Shaquille O’Nealek után még van valaki, akinek a játékán elámulnak az NBA fanatikusai, hát íme, pár kosár a legutóbbi meccséről:Nem, ez nem számítógépes játék.

Szóval hibátlanul rajtoltak, és már azt pedzegetik, tudnak-e javítani a tavalyi 67-15-ös szezonjukon (ötös holtversenyben minden idők hatodik legjobb alapszakasz-eredménye), és hamarosan szóba fog kerülni a Bulls 1996/97-es 72-10-es szezonja is. És mi a közös mindkét szezonban? A Warriors és a Bulls is bajnok lett, és egyébként, a 67 győzelmet elérő 10 csapatból nyolc bajnoki címet is ünnepelhetett. A 72/73-as Celtics csak a főcsoportdöntőig jutott (egy évvel később nyertek egyébiránt), míg a 2006/07-es Mavericks az előző évi bajnoki címtől és a sikeres alapszakasztól megrészegülve elbuktak galádul az első körben.


NFL

Fociban más a leányzó fekvése, ott a hibátlan szezonra törekszik minden csapat, idén főleg a Carolina Panthers, a Cincinnati Bengals, illetve a New England Patriots, amelyek 8-0-val állnak eddig. A Patriots egyébiránt 2007-ben már tudott 16-0-s alapszakaszt produkálni. Aztán februárban a Super Bowlon jött a New York Giants, Eli Manning, David Tyree és a Helmet Catch:…és így nem jött össze az, ami eddig csak az 1972-es Miami Dolphinsnak sikerült, hibátlan (14-0) alapszakasz után SB-t nyerni. Hozzá kell tenni, hogy aki 1978-óta megdöntené a Dolphins csúcsát, annak kettővel több alapszakasz-meccset kell nyernie, és a Patriots 16-0-ja ezért csúcs a maga nemében. A 14-0-s Dolphins és a 16-0-s Patriots mellett 15-1-es eredményt további 5 csapat tudott. Az eredmény 3 SB győzelem (72-es Dolphins, 84-es 49ers és 85-ös Bears), 1 SB részvétel (2007-es Patriots), 2 főcsoportdöntő (98-as Vikings és 2004-es Steelers) és egy azonnali playoff-bukás a 2011-es Packerstől. A 14-2-es csapatok 7 trófeát, 5 bukott SB-t és 7 korai búcsút gyűjtöttek be az évek során.

Többek között erről is beszélnek majd bővebben a Trash Talk szakértői pénteken 16.15-től a Sport1-en. A műsorvezető Szaniszló Csaba mellett ezúttal Bencsics Márk, Kangyal Balázs és Tőrös Balázs felel a szakértő hozzászólásokért.