A brüsszeli merényleteknek már két németországi gyanúsítottjuk is van

-

Őrizetbe vettek két férfit Németországban a brüsszeli terrortámadásokkal összefüggésben – jelentette pénteken a Der Spiegel. Az egyikőjük a metróban robbantó terroristával közvetlenül a merénylet elkövetése előtt kommunikálhatott.


Az egyik férfit Düsseldorf térségében vették őrizetbe csütörtök délután. A helyi szalafista körökben mozgó Samir E.-t a török hatóságok tavaly nyáron feltartóztatták a szíriai határvidéken, és visszatoloncolták Amszterdamba, ahonnan az országba érkezett. Ugyanazzal a repülőgéppel szállították vissza, mint Khalid el-Bakraouit, a metróban robbantó brüsszeli merénylőt is. A hatóságok vizsgálják, hogy ők ketten ismerték-e egymást.


A másik férfit Giessen térségében vették őrizetbe szerdán este. Telefonján van két gyanús sms, az egyik tartalmazza Khalid el-Bakraoui nevét, a másik pedig csupán annyi, hogy fin. Ez a francia szó magyarul azt jelenti, hogy vége, és ennek különösen fontos jelentősége van, mivel három perccel azelőtt írták meg az sms-t, hogy el-Bakraoui felrobbantotta magát.

A düsseldorfi ügyészség a Rheinische Post című lapnak megerősítette, hogy csütörtökön őrizetbe vettek egy embert, akit egyebek között súlyos állam elleni bűncselekmény előkészítésével gyanúsítanak.

A német hatóságok egyelőre vizsgálják, hogy a két most elfogott férfi ismerte-e egymást.