A brüsszeli merénylet miatt várakoztatják a menekülteket Röszkénél

Fotó: MTI / Rosta Tibor

-


A brüsszeli terrortámadás miatt csökkentették a magyar hatóságok a tranzitzónába beengedett menekültek számát. Erről a Délmagyar számolt be.

A magyar–szerb határnál napok óta migránsok tucatjai zsúfolódtak össze a legális utat jelentő röszkei tranzitzóna előtt. Pénteken közel 60 ember várt belépésre, a bevándorlásiak a rendőrökkel együtt kettesével – családok esetén négyesével, ötösével – engedték be a menekülteket.

A BÁH a lappal azt közölte: 28 embert léptettek be 24 óra alatt. Ebből az következik, hogy a határhoz érkezőkre legalább két nap várakozás vár. A helyszínen az emberek egymást összenyomva várják, hogy kinyíljon a forgóajtó.

A tranzitzónánál Seres József, a BÁH Dél-alföldi Regionális Igazgatóság vezetője a Szeged Tv-nek azt mondta: az alapos ellenőrzés miatt lassult le a beléptetés. „Ujjlenyomatot veszünk, fényképet készítünk, nyilvántartásba vesszük az érkezőket. Egy meghallgatáson is átmennek” – mondta Seres.

Arra a kérdésre, hogy miért nem adhatnak ételt-italt a civilek a kerítéshez érkezőnek, azt válaszolta: Szerbiában lévő migránsoknak nem lehet semmit sem átdobálni.

A Délmagyar szerint a brüsszeli merényletek után szigorítottak a hatóságok az ellenőrzésen, így a korábbi 50-nel szemben alig 30 embert engednek be.