A brókerek barátai és a valódi felelősök - elfogadták a brókertörvényt

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Megszavazták a vagyonzárolásról szóló törvényt, majd azonnal megkezdődött a politikai üzengetés: a Fidesz szerint a nemmel voksoló 12 képviselő a „brókerek barátai”, az ellenzék szerint viszont a javaslat blöff volt, és csak arra jó, hogy elfedje a valódi felelősséget.


Elfogadta kedden a parlament a brókertörvényként ismertté vált törvénymódosítást, amely lehetővé tenné, hogy egyes gazdasági bűncselekmények esetén ne csak a gyanúsítottak vagyonát vegyék zár alá a hatóságok, hanem egész cégcsoportokat, illetve a cégek tulajdonosainak, vezetőinek és könyvvizsgálóinak vagyonát is, beleértve a családtagok nevére íratott vagyontárgyakat is.

A Rogán Antal Fidesz- frakcióvezető által benyújtott – szakmai körökben sokat kritizált – javaslatot 157 kormánypárti, szocialista és jobbikos képviselő támogatta, 12 ellenezte. Nemmel szavazott az LMP négy képviselője, valamint nyolc független, vagyis DK-s, Együttes, PM-es képviselő. Senki nem tartózkodott, viszont összesen 22 képviselő, köztük 17 kormánypárti hiányzott vagy nem szavazott.

A Fidesz frakcióvezetője a szavazás után tartott sajtótájékoztatón a „brókerek barátainak” nevezte azokat a képviselőket, akik nem szavazták meg a javaslatot. Rogán szerint a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a zárolásokkal létrejöjjön egy olyan vagyonalap, amelyből még a büntetőeljárás lezárulta előtt gondoskodni lehet a brókerbotrány károsultjainak kártérítéséről. Erről hamarosan újabb törvényjavaslatot nyújtanak be.

A DK közleménye szerint a Rogán-féle törvényjavaslat „csak mentegeti az igazi felelősöket”, a „bennfentes információkkal visszaélő” Orbán Viktor miniszterelnököt, a „közpénzek milliárdjaival üzletelő” Szijjártó Péter külügyminisztert és „a fiktív kötvénykibocsájtást engedélyező” Matolcsy György MNB-elnököt. A DK a „példátlan botrány ” miatt feloszlatná még a parlamentet is.

Szelényi Zsuzsa, az Együtt képviselője a vagyonzárolási törvény egy hatalmas blöff, ami nem rendezi a felelősségi kérdéseket és nem mondja meg, hogy a kormány hogyan kárpótolja a pénzüket elveszítő embereket. Szerinte a parlament olyan vagyonok zárolásáról döntött, amelyek valószínűleg már nincsenek Magyarországon. Az Együtt parlamenti vizsgálóbizottságot szeretne felállítani a brókerbotrány ügyében.

Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője szerint Rogán állításával szemben az offshore-lovagoknak van 157 barátja a magyar parlamentben. A jogszabály elfogadása szerinte azt bizonyította be, hogy 157 képviselő - köztük fideszesek és szocialisták is - menlevelet adott azoknak, akik már évekkel ezelőtt offshore-paradicsomokba mentették a vagyonokat a brókerházakból.