A britpártiak nyertek Észak-Írországban

Fotó: MTI/AP/PA / Liam McBurney

-

Mindössze ezer szavazatos többséggel nyerte a Demokratikus Unionista Párt az észak-írországi előrehozott választásokat.


A konzervatív, britszimpatizáns párt 28 helyet szerzett a kilencvenfős északír parlamentben, így koalícióra kényszerül a függetlenségpárti Sinn Féinnel. A mindössze egyetlen mandátummal kevesebbet szerző ír nacionalisták vezetője azonban valószínűtlennek tartja, hogy meg tudnak állapodni. Így a legvalószínűbb, hogy Észak-Írország irányítása visszakerül Londonba. Ilyenre egy évtizede nem volt példa - írja az Euronews.

A mostani kormányzat alig tíz hónapot töltött hivatalában, mivel a britpárti első miniszter, Arlene Foster gyanús viszonyba került a közpénzekkel, de nem volt hajlandó lemondani.

A konzervatív britpártiak sok szavazatot veszítettek, míg az írek sok választót nyertek: 65 százalékos részvételre korábban nem volt példa.

Észak-Írországba 1998-ban kötöttek békét a britpárti protestánsok és az északír katolikusok. A nagypénteki békeszerződés értelmében a két csoportnak közösen kell kormányoznia. Ha erre nem képesek, a politikai hatalom visszaköltözik az Egyesült Királyság fővárosába, Londonba.