A britek új módon vennék el a kelet-európaiak kedvét a bevándorlástól

Fotó: Getty Images / WPA Pool / Getty Images / WPA Pool

-

David Cameron kormányfő keddi cikkében azt írja, hogy hat hónapról háromra csökkentené a migránsok munkakeresésére adott támogatását. És kérni se lehetne azonnal.


A konzervatív párti brit miniszterelnök Daily Telegraph-ban megjelent cikke szerint a brit jóléti rendszer mágnesként vonzza a bevándorlókat, ezért szűkíteni kell a nekik adott támogatásokat. A munkakeresési támogatást három hónapra csökkentik hat hónapról, illetve azt igényelni is csak három hónappal az országba érkezés után lehet majd. A cél, hogy több tízezer fővel csökkentsék az érkezők számát. Cameron azért próbálja így megoldani a bevándorlók csökkentését, mert korábbi megoldási javaslataira, amelyek különösen a kelet-közép-európai tagállamok polgárainak bevándorlásának szabtak volna határt, az Európai Bizottság már jelezte: az uniós állampolgárok szabad munkavállalási és letelepedési joga nem korlátozható.


Cameron lépéskényszerben van

A miniszterelnök ezeket a módosításokat több okból is kénytelen megtenni. Egyrészt saját, konzervatív pártjának jobbszárnya is követeli tőle, másrészt a szélsőjobboldali, euroszkeptikus Ukiptól is szükséges szavazókat visszaszereznie. Mindezt tetézi az, hogy a brit állampolgároknak is több mint a fele, 56 százaléka támogatja a bevándorlók számának drasztikus visszaszorítását.