A britek többsége kilépne az EU-ból

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI / AFP / FABRICE COFFRINI

-

A legújabb közvélemény-kutatások mindegyike a Brexit-támogatók előnyét mutatja. A legbefolyásosabbnak tartott brit napilap is arra szólította fel olvasóit, hogy voksoljanak Nagy-Britannia EU-ból való kilépésére a jövő csütörtöki népszavazáson.


“Nagy-Britannia 43 évnyi tagsága alatt az Európai Unió bizonyította, hogy kapzsi, pazarló, erőszakos, a válságok idején viszont lélegzetelállítóan inkompetens. Meg kell szabadulnunk a diktatórikus Brüsszeltől" - írta a The Sun, a legnagyobb olvasottságú brit lap, amely eddig is vehemensen EU-ellenes alapállásáról volt közismert.

A lap állásfoglalása szerint ha Nagy-Britannia az EU tagja marad, akkor néhány éven belül elnyeli ez a megállíthatatlanul terjeszkedő, német dominanciájú szövetségi állam.

A The Sun képtelenségnek nevezi azokat a figyelmeztetéseket, amelyeket az utóbbi időben közgazdászok és nemzetközi pénzügyi szervezetek adtak ki a brit EU-tagság megszűnésének súlyos gazdasági következményeiről. Szerintük ugyanezek a közgazdászok "apokaliptikus jóslatokat" adtak arra az esetre is, ha Nagy-Britannia nem csatlakozik az euróövezethez. A közös valuta azóta tönkretette a szegényebb EU-tagállamokat, és milliókat tett munkanélkülivé - áll a lap keddi állásfoglalásában.

A The Sun határozott állásfoglalása csak tovább növelheti a Brexit-tábor előnyét. A legfrissebb közvélemény-kutatások egyöntetűen a kilépéspártiak előnyét jelzik. A The Times megbízásából a YouGov közvélemény-kutató adatai szerint a válaszadók 46 százaléka mondta azt, hogy a jövő csütörtöki népszavazáson a Brexitre kíván voksolni. A bennmaradást 39 százalék pártolta. A Brexit-tábor e felmérés szerint egy hét alatt 3 százalékponttal gyarapodott, az EU-párti választók aránya 3 százalékponttal csökkent.

Az elmúlt napok hasonló felmérései keltette befektetői félelmek hatására a Londoni Értéktőzsde irányadó FTSE-100-as indexét alkotó száz legnagyobb vállalat együttes piaci tőkeértéke 67 milliárd fonttal (27 ezer milliárd forinttal) zuhant az utóbbi három kereskedési napon, a font pedig kéthavi mélypontra gyengült.