A britek szerint az orosz gép csomagterébe tehettek bombát

Forrás: RUSSIA'S EMERGENCY MINISTRY

-

Azóta gondolják ezt, hogy az amerikaiakkal együtt lehallgatták az egyiptomi iszlamistákat. Igaz, továbbra sem zárják ki, hogy műszaki hiba okozta a tragédiát. A Sarm es-Sejkben tartózkodó brit turistákért küldött repülőjáratokkal közben van egy kis gond, az egyiptomiak nem mindegyiket engedik le-, illetve felszállni.


A BBC szerint a brit biztonsági szolgálat szakértői arra jutottak, hogy valaki olyan tehette a robbanószerkezetet még a szombati indulás előtt a Sarm es-Sejkből felszálló orosz Airbus A-321-es csomagjai közé vagy azok tetejére, akinek engedélye volt belépni a raktérbe. Még nem 100 százalékban biztosak ebben, de egyre kevésbé tartják valószínűnek, hogy műszaki hiba miatt zuhant le a Kogalymavia légitársaság gépe.

Gyanújukkal a britek nincsenek egyedül, csütörtökön Barack Obama amerikai elnök is azt mondta, komolyan kell venni annak lehetőségét, hogy ilyen merénylet történt.

Nem véletlen, hogy a britek és az amerikaiak gondolatai egy srófra járnak. A The Times forrásai szerint a brit és az amerikai hírszerző szolgálatok a héten közösen hallgatták le műholdakkal a Szíriában és az egyiptomi Sínai-félszigeten tevékenykedő szélsőséges iszlamista csoportok elektronikus kommunikációját. Amit hallottak, meggyőzte őket arról, hogy az orosz repülőgép fedélzetére vagy egy utas, vagy a sarm-es-sejki repülőtér egy alkalmazottja pokolgépet vitt fel.

Az orosz elnök szóvivője korábban nem zárta ugyan ki a terrortámadás lehetőségét, de Moszkvában azóta nem győzik hangsúlyozni, hogy amíg nincs bizonyíték, nem érdemes találgatni, mi történt.

Az Iszlám Állam Sínai-félszigeten működő csoportja már közvetlenül a tragédia után magára vállalta a támadást, igaz, azt állította, lelőtte a gépet, amit azért nem akartak elhinni neki, mert mindeddig mindenki úgy tudta, nincs 9-10 ezer méter magasságig feljutó rakétája.

A napokban sorra jelentették be az európai légitársaságok – az oroszokat kivéve –, hogy nem repülnek arrafelé, ahol az orosz repülőgép lezuhant. A Sarm es-Sejkben tartózkodó 4000 britet speciális akció keretében viszik haza, külön az embereket és a csomagokat – igaz, a legújabb hírek szerint a mentőakció nem megy olajozottan, a Guardian című brit lap szerint az egyiptomi hatóságok nem minden gépet engednek le, illetve felszállni.

Magyarok alig nyaralnak Egyiptom azon részén, ők – mintegy 200-an – szintén hazajönnek, és idén nem is megy új csoport, noha a külügyminisztérium egyelőre nem készül átsorolni a térséget az utazásra nem javasolt kategóriába.