A britek máris bombáztak Szíriában

-

Négy brit harci repülőgép szállt fel a brit királyi légierő (RAF) ciprusi támaszpontjáról csütörtök hajnalban, és végrehajtották az első légicsapásokat az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet szíriai állásai ellen. A támadást azután hajthatták végre, hogy a londoni alsóház tegnap késő este jelentős többséggel megszavazta a szíriai hadműveletekbe való becsatlakozást.


A brit védelmi minisztérium megerősítette, hogy a négy Tornado légicsapásokat hajtott végre szíriai célpontok ellen. A repülők visszatértek "első harci bevetésükről Szíria felett" - közölte a minisztérium egy szóvivője.

A BBC brit televízió tudósítója arról számolt be, hogy két harci repülőgép egyenként három lézerirányítású bombával felszerelve szállt fel, és a fegyverek nélkül tértek vissza a légi támaszpontra. A védelmi tárca várhatóan csütörtökön tájékoztat bővebben a célpontokról - tette hozzá.

A ciprusi Akrotiri brit légi támaszpontjáról - amely brit szuverén felségterület - eddig is szálltak fel brit légi kötelékek az Iszlám Állam elleni bevetésekre, de eddig csak a dzsihadista szervezet iraki állásait támadhatták, mivel a szerda éjjeli alsóházi szavazásig az RAF felhatalmazása nem terjedt ki a részvételre a szíriai légi hadműveletekben.