A britek is terrortámadástól tartanak

Fotó: AFP / Georges Gobet

-

David Cameron brit miniszterelnök szerint a pénteki párizsi támadás megmutatta, hogy az Iszlám Államnak egyre több ambíciója van nagyszabású tömeges támadásokra.


David Cameron brit miniszterelnök szerint fel kell készülni brit áldozatokra is. A miniszterelnök a COBRA (a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja) ülése után félelmetes és undorító támadásnak nevezte a péntek éjszakai mészárlást. Hangsúlyozta, együtt érez a franciákkal.

"A ti értékeitek a mi értékeink, a ti fájdalmatok a mi fájdalmunk, a ti harcotok a mi harcunk" - mondta francia nyelven a brit kormányfő.

Szerinte a támadás megmutatta, hogy az Iszlám Államnak egyre több ambíciója van nagyszabású tömeges támadásokra. "Bármilyen erősek és felkészültek vagyunk, Nagy-Britanniának fel kell készülni a fenyegetésre".II. Erzsébet királynő is hivatalos közleményt küldött Hollande francia miniszterelnöknek, ebben azt írta: férjét, Fülöp herceget és őt is megrázták a Párizsban történtek. A királyi család részvétét fejezte ki a francia lakosok felé, akiknek a családtagjai meghaltak a kedd éjjeli mészárlásban - írja a BBC.A brit trónörökös, Károly walesi herceg is sajnálatát fejezte ki a Franciaországban történtekkel kapcsolatban.Közben Nagy-Britanniában felülvizsgálják a terrorkészültségi szintet - ezt már a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese mondta.

Mark Rowley a BBC-nek nyilatkozva hangsúlyozta: a brit elhárító szolgálatok jelenlegi hivatalos útmutatása szerint is "nagyon valószínű", hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri. Rowley szerint ezt tükrözi, hogy Nagy-Britanniában a második legmagasabb terrorkészültségi szint van érvényben, amelynek meghatározása "súlyos fenyegetettség".

Hozzátette: a brit hatóságok a következő napokban megerősítik a rendőri jelenlétet olyan, biztonsági szempontból kiemelt helyeken, mint a repülőterek és a kikötők, és ezt az utazóközönség is érzékelni fogja.

A második legnagyobb londoni repülőtéren, a brit fővárostól délre fekvő Gatwicken már szombaton is volt egy biztonsági riadó: a repülőtér két termináljának egyikét kiürítették, miután egy gazdátlan - a rendőrség által gyanúsnak minősített - csomagot találtak. A Gatwick szóvivője szerint elővigyázatossági intézkedésről van szó.

A hatóságok ugyanakkor nem erősítették meg azt a médiaértesülést, hogy a repülőtéren őrizetbe vettek egy embert, akinél lőfegyver volt.

A London és Párizs közötti vasúti, légi és tengeri forgalom szombaton zavartalan volt, de a két főváros között közlekedő Eurostar szuperexpresszek üzemeltetője arra kérte az utasokat, hogy a szokásos 30 perc helyett legalább egy órával vonatuk indulása előtt menjenek ki a pályaudvarra, mert a fokozott biztonsági ellenőrzés több időt vesz igénybe.

A British Airways légitársaság szintén arra hívta fel az utazók figyelmét, hogy a brit repülőtereken a francia hatóságok kérésére az eddigieknél is szigorúbb a biztonsági ellenőrzés, és ez valószínűleg a Franciaországba induló járatok késéséhez vezet.

A BBC szombati beszámolója szerint kérdésessé vált a londoni Wembley stadionban kedden esedékes angol-francia barátságos labdarúgó-mérkőzés megrendezése. Az értesülés szerint az angol és a francia labdarúgó szövetség a hétvégén dönt arról, hogy a mérkőzést megtartják-e.

A BBC felidézi, hogy a párizsi merényletek egyikét a Stade de France stadion közelében követték el a francia-német mérkőzés idején; itt hárman vesztették életüket.