A britek is tartanak a párizsihoz hasonló terrortámadástól

-


A brit védelmi miniszter szerint rendkívül magas a terrorfenyegetettség Nagy-Britanniában, és könnyen elképzelhető a párizsihoz hasonló terrorcselekmény Londonban és más brit nagyvárosokban is.

Michael Fallon a The Sunday Telegraph című brit lapnak, majd a BBC televízió vasárnapi politikai műsorában beszélt erről. Az MTI ezt a két interjút foglalta össze.

A brit kormány igyekszik rávenni a parlamentet, hogy jóváhagyja a brit királyi légierő (RAF) részvételét az Iszlám Állam elleni légi támadásokban. Fallon ezzel összefüggésben nyilatkozott vasárnap.

Azt mondta: a brit biztonsági szolgálatok az elmúlt egy évben hét olyan nagy-britanniai terrorkísérletet hiúsítottak meg, amelyek az Iszlám Államhoz kötődtek. Ennek részleteibe nem ment bele, de "az Iszlám Állam jelentette fenyegetés ugyanolyan erőteljes Nagy-Britanniában, mint amennyire reális volt Párizsban.”

Úgy fogalmazott: az Iszlám Állam nem támaszt követeléseket, nem ejt túszokat, egyetlen célja az automata fegyverekkel végrehajtott mészárlás. "Ez egy halálszekta, és ennek megfelelően kell bánni vele.”

Az RAF részt vesz az Iszlám Állam iraki állásai elleni támadásokban, a szíriai légi hadműveletekben viszont nem, mivel ehhez a brit parlament eddig nem adta hozzájárulását. A brit kormány 2013-ban már beterjesztett az alsóház elé egy olyan indítványt, amelyben kérte, hogy a légierő részt vehessen szíriai hadműveletekben.

A kormány akkor a parlamenti szavazáson vereséget szenvedett. A Downing Street álláspontja most úgy fest, hogy csak akkor terjeszt ismét az alsóház elé ilyen indítványt, ha biztos abban, hogy elérhető a parlamenti jóváhagyás.