A britek is csatlakoznak a balti hadgyakorlatokhoz

Fotó: Europress/AFP/John D. Mchugh / Europress/AFP/John D. Mchugh

-

A brit védelmi miniszter is megerősítette a bejelentést, és hozzátette, Nagy-Britannia kész kiállni NATO-partnerei mellett.


Philip Hammond figyelmeztetett, előfordulhat, hogy Oroszország újabb területek elfoglalását tervezi. Hozzátette, azok a vádak, melyek szerint a védelmi kiadások csökkentése miatt a brit haderő „kiüresedett”, alaptalanok, sőt, a brit páncélos ezredek Németországból való kivonása és brit bázisokra való áttelepítése hatékonyabbá teszi azt. Hammond arra a brit fegyveres erők korábbi feje, Lord Dannatt nyugalmazott tábornok által tett múlt heti javaslatra reagált, mely szerint legalább háromezer brit katonának kellene Németországban maradnia afféle üzenetképpen az oroszok számára. Arról egyelőre nincs információ, hogy milyen egységek és hány fő vesz majd részt a balti államokban tartandó gyakorlatokban.


Tegnap a távozó NATO-főtitkár, Anders Fogh Rasmussen bejelentette, hogy a katonai szervezet erősíteni kívánja katonai jelenlétét a keleti tagállamokban az ukrán válság miatt. Rasmussen a Focus című német hírmagazinnak adott interjújában elmondta, az atlanti szövetség az Ukrajnában kialakult válság miatt felülvizsgálja bevetési terveit, a kilátásba helyezett hadgyakorlatokat és az előirányzott csapaterősítéseket. Ezzel egy időben a Der Spiegel német hetilap arról számolt be, hogy Németország a térségnek külön is katonai segítséget tervez nyújtani – írta meg az MTI.